Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Uithof laat je verrassen

Utrecht,
Nederland


Naast universiteitscentrum en Academisch ziekenhuis heeft [b]“De Uithof”[/b] in Utrecht meer attractiefs: Architectuur, Botanische tuinen, Universiteitscampus en Cafe-Restaurants. De Uithof gelegen aan de Oostelijke rand van Utrecht en eenvoudig [url="http://www.uu.nl/SiteCollectionDocuments/DGK/DGG/route_uithof_081114.pdf" target="_blank"]te bereiken [/url]met openbaarvervoer enmet de auto, het ligt langs de A28. Parkeren is mogelijk tegen betaling, de beste optie is in de parkeergarage aan de [url="http://www.uu.nl/uupublish/content/route_p-cambridgelaan.pdf" target="_blank"]Cambridgelaan[/url].

Houd je van [i][b]Architectuur en architectuurfotografie [/b][/i]kun je je hart hier ophalen! Ik kom hier regelmatig en blijf me verbazen over deze bouwkunst. Letterlijk een buiten exhibitie van moderne architectuur. Er is vrij veel op internet te vinden maar hier alvast deze [url="http://www.ruutvanrossen.nl/De_Uithof/showcase.html" target="_blank"]link[/url]. De eerste gebouwen zijn vanaf de jaren 60, meer een grote betonnen flatgebouw en de laatste 15 jaar is er flink bijgebouwd waarvan het ene gebouw de ander overtreft. De gerenommeerde architecten hebben zich geheel kunnen uitleven, buitengewoon en apart - een enkel gebouw is zelfs in de prijzen gevallen. Bijzonder is dat deze vele gebouwen als het ware in een ‘groot park’ (de Uithof) dicht bij elkaar zijn. En, óók het Universitaire Medisch Centrum Utrecht (Medisch faculteit, Academisch Ziekenhuis, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Centraal Militair Hospitaal) heeft stuk voor stuk opmerkelijke architectonische gebouwen.

Vervolgens wissel beton, glas, en geometrische vlakken af met tuinen, planten en rust in de “[url="http://www.uu.nl/NL/BotanischeTuinen/tuinen/Pages/default.aspx" target="_blank"]Utrechtse Botanische Tuinen[/url]”. [i][b]De Hortus Botanicus [/b][/i]was sinds 1639 in de Utrechtse binnenstad, in 1987 verhuisde die naar o.a de Uithof als onderdeel van de Universiteit, aangelegd rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. De Tuinen zijn geopend vanaf 1maart tot 1 december. Voor meer informatie en eventuele activiteiten bezoek de website.

Het interne mens moet natuurlijk ook verzorgd worden: Dat is mogelijk in de vriendelijke [i][b]Espressobar[/b][/i] ‘[url="http://espressos.nl/utrecht/espressobar-gutenberg/" target="_blank"]Gutenberg[/url]’ die een diversiteit aan koffie en theeën serveert, zelfs mee te nemen à la Starbucks. Gutenberg heeft héérlijk gebak en je wordt bediend met een glimlach. [i][b]Eten[/b][/i]: In de buurt heb je ‘[url="http://www.thebasket.nl/" target="_blank"]The Basket’ [/url]die opvalt door het basketbalveld op haar dak, inclusief terras. Overigens heeft dit gebouw de Rietveld architectuurprijs gewonnen. Lekker drinken en eten in een gezellige ambiance. Tot slot heeft het Academisch Ziekenhuis in Utrecht ‘[url="http://www.huffels.com/" target="_blank"]Huffels[/url]’ met goede koffie corners inclusief terrasjes in het ziekenhuis, diverse dranken, broodjes, taart en ijs. Daarnaast is er een Restaurant (nee niet het personeelsrestaurant) met een à la carte menu. Moet je voor een medische reden naar het UMCU plak er wat gezelligs aan vast in de Uithof.