Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hij komt achter de Dom vandaan

Utrecht,
Nederland


In Utrecht is eigenlijk sprake van een halve Dom. De toren staat namelijk los van de kerk. Als gevolg van een “schrickelik tempeest” in 1674, zakte het middenschip van de Dom als een kaartenhuis in elkaar. Jaren later werden de bogen in de westgevel van het dwarsschip dichtgemetseld en kwam er een nieuwe ingang aan de noordzijde van de kerk. Een groot deel van het puin bleef wegens geldgebrek nog anderhalve eeuw liggen. De ruïnes van het ingestorte schip deden dienst als begraafplaats, maar zij vormden ook een ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. Nu weet je dus ook waar de uitdrukking: “Hij komt achter de Dom vandaan” komt! Pas in 1826 werd het puin geruimd en kwam het huidige Domplein tot stand.
Telkens weer gingen er stemmen op om het middenschip in oude glorie te herstellen. Maar het is juist de halve Dom die zo'n uniek karakter aan Utrecht geeft, dus maar goed dat het daar nooit van gekomen is.

Je kunt dus op deze foto zien, dat je gewoon onder de kathedraalachtige gewelven van de toren naar de andere kant kunt lopen. Op de plaats van het verdwenen middenschip van de Dom is in 1949 een groot verzetsmonument geplaatst.