Maastricht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maasbrug

Maastricht,
Nederland


De “Pons Mosae” of Maasbrug is al in de eerste eeuw door de Romeinen gebouwd als schakel in de grote heirbaan van Boulogne via Bavay en Tongeren naar Keulen. Die weg is recent omgedoopt in “Via Belgica”. De brug werd het begin van de stad Maastricht en kreeg de naam “Trajectum ad Mosam”, wat Maasoversteek betekent.
Aan de overkant van de Maas (hier rechts dus) ligt, ingeklemd tussen Maas en spoorlijn Eindhoven-Maastricht-Luik, de woonwijk “Wyck.” (uitspraak: Wiek). Dit is afgeleid van het Romeinse “vicus” wat wijk betekent. Wyck heeft een lange geschiedenis en bestaat uit een middeleeuws, een laat-19e-eeuws en een laat-20e-eeuws deel. Al voor de Romeinen kwamen, lag er een Gallische nederzetting (Eburonen). Door de Romeinse brug is dat deel verbonden met de nederzetting op de westelijke Maasoever.
De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De kerk die je rechts ziet is de neogotische Sint-Martinuskerk. De voorganger van deze kerk was een middeleeuwse parochiekerk. De bouwvallig geworden kerk is ondanks felle protesten in 1855 afgebroken en herbouwd naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers.