Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Molen De Adriaan

Haarlem,
Nederland


Tijdens een bezoekje aan de stad Haarlem, is de achtkantige stellingmolen De Adriaan door haar prachtige ligging aan het riviertje het Spaarne niet te missen. Door haar grote hoogte is deze molen een van de markantste bouwwerken van Haarlem.

De molen werd in 1779 gebouwd op de deels gesloopte in de middeleeuwen gebouwde Goevrouwetoren, om op die manier zoveel mogelijk wind te vangen. Om de molen te kunnen bedienen moet er halverwege de hoogte een stelling zijn (ook wel omloop of gaanderij genoemd), die rondom de molen loopt. Vandaar de naam stellingmolen. De hoogte van de stelling is 12 meter.
Door de jaren heen heeft ze verschillende functies gehad: voor het malen van o.a. eikenschors en snuiftabak en nadat ze in 1865 was omgebouwd van wind- naar stoommolen, werd er graan gemalen. Toen de molen in 1930 tijdens een storm zware schade opliep, kwam ze leeg te staan en verviel. Toen ze in 1932 bij een brand volledig in vlammen opging, was de ramp compleet.
Hoewel men bleef ijveren voor herbouw, heeft het toch tot 1991 geduurd, vooraleer de gemeente onder druk van inwoners van Haarlem en een aantal plaatselijke, regionale en landelijke organisaties (o.a. Stichting Molen De Adriaan en Monumentenzorg) daarmee begon. In 2002 werd de molen opgeleverd en sindsdien staat ze weer op haar plekje langs de Spaarne te pronken.

Er is een molenmuseum in gevestigd en bezoekers kunnen o.l.v. een gids gedurende ongeveer 45 minuten kennismaken met de techniek van molens in het algemeen en De Adriaan vroeger en nu in het bijzonder. Bij voldoende wind draait de molen ook, zodat bezoekers ze ook in werking kunnen zien.De € 3,- entree is zijn geld dubbel en dwars waard.

Ik heb van deze molen een foto geplaatst en op [url="http://www.molenadriaan.nl/" target="_blank"]de site molenadriaan[/url] is meer te lezen.