Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een waanzinnig museum...

Haarlem,
Nederland


Alleen al het pand is een museum. Het Dolhuys – nationaal museum van de psychiatrie – is gevestigd in een pand van honderden jaren oud waar in de loop der eeuwen leprozen, armen, ouderen en krankzinnigen gehuisvest zijn. Het is een ongewoon museum waar je je kronkelend via trappetjes, binnenplaatsen en gangen een weg baant door het gebouw dat amper gerestaureerd lijkt en daarmee aan alle kanten historie uitademt. Onderweg open je kasten waarin levensverhalen van psychiatrisch patiënten zijn uitgestald, trek je laatjes uit de muur om bijzondere prenten te zien, leer je in de ene kamer over psychiaters en in de andere over verschillende verklaringsmodellen van psychisch ziek zijn. Kunst, wetenschap en maatschappij komen overal samen, en je mag bijna overal aanzitten – dit is geen museum vol vitrines.
Er is één ruimte waar wèl oude voorwerpen tentoongesteld worden, zoals een afschrikwekkend ogende dwangstoel en een apparaat voor electroshocktherapie uit de jaren vijftig – maar daar mag je rondlopen met een stethoscoop en de uitleg bij de verschillende vitrines ‘beluisteren’. Dan is er een testruimte waar je je eigen psychoanalyticus kunt spelen, en je kunt jezelf opsluiten in nog één van de bewaard gebleven ‘dolcellen’ om te ervaren hoe het is om als zogenaamd krankzinnige bij te moeten komen in een isoleercel anno 1500. Verder kun je nog plaatsnemen in een ruimte vol oude fauteuils om ervaringsverhalen van patiënten in je op te nemen, of juist achter het bureau van de psychiater en te filosoferen over denkbeelden van verschillende tijdgeesten (‘elke tijd kent z’n eigen gekte’). De vraag over wat normaal en wat abnormaal is loopt als een rode draad door het museum heen, en daarmee schuwen ze een belangrijk maatschappelijk vraagstuk van alle tijden niet.
Dat in de afgelopen eeuwen het pand waar je doorheen wandelt daadwerkelijk als opvanghuis voor geesteszieke mensen diende geeft een extra dimensie aan het geheel, en middels diverse informatiebordjes krijg je tekst en uitleg over de verschillende functies van het gebouw.
Al met al een waanzinnige ervaring! [url="http://www.hetdolhuys.nl" target="_blank"]www.hetdolhuys.nl [/url]