Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Teylers museum in Haarlem, verrassend en gevarieerd

Haarlem,
Nederland


Teylers in Haarlem is al in 1794 gesticht en is daarmee het oudste museum van ons land. Voor een deel is het nog ingericht als een ouderwets rariteitenmuseum. Persoonlijk vind ik de vier zalen die op die manier zijn aangekleed de leukste van het museum.

In de eerste twee zalen vind je een indrukwekkende verzameling fossielen en mineralen. Veel daarvan zijn in goede staat en worden beschouwd als topstukken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de afdrukken van een Mosasaurus (maashagedis), een oerkrokodil en enkele soorten vliegende reptielen.
In de derde zaal vind je natuurkundige instrumenten waaronder ook hier weer veel topstukken. Hier staat de grootste elektriseermachine van de wereld waarmee een spanning kan worden opgewekt van wel 300.000 volt en vonken geschoten kunnen worden van wel 60 centimeter. Helaas wordt die in de praktijk niet meer gebruikt. De ovale zaal is de oorspronkelijk kern van het museum. Deze zaal is momenteel gesloten maar je hebt wel een uitstekend zicht op de restauratiewerkzaamheden. Als de ovale zaal weer open is vind je er bekende apparaten zoals de slinger van Foucault en de elektriseermachine van Wimshurst.

Het museum heeft ook twee schilderijenzalen. Hier is veel kunst ondergebracht uit de negentiende eeuw, bijvoorbeeld van Weissenbruch en Mesdag. Het museum heeft ook een indrukwekkende verzameling prenten en tekeningen waaronder van Michelangelo en Rembrandt. Ik kan me de tijd nog herinneren dat je een doek kon oplichten om naar die prenten te kijken maar tegenwoordig kun je door de reproducties heen bladeren.

Er is ook nog een zaal met Penningen en munten. Daarnaast zijn er twee tentoonstellingszalen. Momenteel is er een tentoonstelling gewijd aan de Antillen en één aan spotprenten van de gekke Engelse koning George de derde en zijn vadsige zoon. De stijl mag verschillen met de spotprenten van nu maar de thema’s zouden zo naar het heden verplaatst kunnen worden, erg leuk.