Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Molenweekend...

Haarlem,
Nederland


Had eigenlijk al wel foto's verwacht van molens omdat het vandaag en morgen Molendag is. Ikzelf vind molens altijd erg leuk om te zien, te bekijken en de laatste jaren ook voorbij te kunnen varen. Dan zie je ze vanuit weer een ander perspectief.
Dit hier is Molen de Adriaan te Haarlem aan het Spaarne.
De oorspronkelijke molen is in 1779 gebouwd op de funderingsresten van de Goevrouwetoren, een onderdeel van de middeleeuwse vestingwerken rond Haarlem.
Deze molen is gebruikt voor het malen van verschillende producten. Het eerste dat werd gemalen was tras. Tras werd gebruikt in metselspecie voor metselwerk dat waterdicht moest zijn. Daarna is er snuiftabak gemalen.Tenslotte wordt de molen omgebouwd tot korenmolen.
Na een aantal jaren wat onduidelijke functies te hebben gehad, kwam in 1932 de brand. In 1963 wordt de Gemeente Haarlem eigenaar van de molenresten en verplicht zich de herbouw van de molen te verzorgen.
De feestelijke opening van de maalvaardige molen vond echter pas plaats op 23 april 2002. Zo kreeg ze een educatieve en toeristische functie. Inmiddels is het een leuke flaneerplek.
http://www.nationalemolendag.nl (ook een fotowedstrijd...)