Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kinkhoest en boekdrukkunst in Haarlem

Haarlem,
Nederland


Op werkbezoek ;-) in Haarlem kwam ik natuurlijk op de Grote Markt.
Hier zie je de Grote of Sint-Bavokerk (ruim 80 meter hoog) met het standbeeld van Laurens Janszoon Coster, die volgens veel Nederlanders de boekdrukkunst heeft uitgevonden. (Guthenberg was de eerdere uitvinder)
De kerk is gewijd aan Sint-Bavo.
Bavo is op 1 oktober 654 in Haspengouw geboren als Allowin. Hij had een wilde jeugd: hij verkocht bijvoorbeeld zijn personeel als slaaf.
Pas na de dood van zijn vrouw kwam Bavo, onder invloed van de heilige Amandus van Gent, tot bezinning. Hij trad in het klooster en nam de naam Bavo aan. Later werd hij kluizenaar en leefde in een boom vlakbij de abdij die zijn naam draagt. Bavo wordt aangeroepen tegen kinkhoest.
De gotische kruisbasiliek stamt uit de middeleeuwen ( 1370-1520). Midden op het kerkgebouw staat een ruim 75 meter hoge vieringtoren, een voorbeeld van de Scheldegotiek. De toren staat op de kruising van de kerk en is vanwege het gewicht gemaakt van hout en bedekt met lood.
De meest bekende Schelde-gotische kerk is de St-Niklaaskerk in Gent. Niet verwonderlijk als je weet dat Bavo in Gent is overleden.