Groningen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost-Groningen, je moet er geweest zijn!

Groningen,
Nederland


Als jullie overwegen om een vakantie of lang weekend in Groningen te houden, kan ik je aanraden om de oostkant van Groningen te kiezen. Deze streek heet Westerwolde en is, wat mij betreft ietwat on-Gronings. De natuur daar heeft meer weg van Drenthe, veel bos, prachtige fietspaden en vele bezienswaardigheden. Zo is daar het prachtige plaatsje Sellingen, met 2 prachtige campings, waarvan één een natuurcamping is. Daarnaast bevindt zich hier in de bossen een gebouw van Staatsbos-beheer, van waaruit vele prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden. Deels gaan die door de bossen en over de heidevelden, maar vooral ook langs het, langzamerhand weer in ere herstelde, riviertje de Ruiten Aa.
Daarnaast kun je in dit gebied een bezoek brengen aan Ter Apel, waar nog het Klooster Ter Apel zich bevindt. Deze lag op de oude handelsroute van Münster naar Groningen. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. De accenten zijn heden ten dage wat verlegd, maar het Klooster Ter Apel is nog steeds een ontmoetingsplaats gebleven. Voor kunst-en cultuurliefhebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur en de perma-nente en wisselende exposities. Midden in het klooster ligt een grote kruidentuin, met de namen van de planten er bij en voor welke medische klacht het in de natuurgeneeswijze gebruikt werd (wordt). Het klooster is voor iedereen te bezoeken en te bezichtigen, waarbij € 7.50 wordt gevraagd.
Iets noordelijker gelegen tref je het prachtige vestingdorp Bourtange aan, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Vlagtwedde en heeft een beschermd dorps-gezicht. Binnen het dorp tref je nog vele oude ambachten en een prachtige standerdmolen, staande op de wal. Het bijzondere is dat de omringende gracht in 5 punten loopt. In 1851 werd de vesting officieel opgeheven en werd Bourtange een agrarisch dorp, waarna het rond 1960 leegliep. De gemeente Vlagtwedde liet het later herbouwen in de staat zoals het in 1742 geweest was. De toegang tot dit vestingdorp is gratis.
Vele mogelijkheden dus, voor elk wat wils in dit prachtige gebied langs de Duitse grens, waarnaar je zo even een uitstapje kunt maken met auto of fiets.
‘k Zou zeggen, wat let je nog, want jullie weten het ‘Er gaat niets boven Groningen’!!