Drenthe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Muziek instrumenten museum in Landgoed Vosbergen

Drenthe,
Nederland


Midden in de bossen bij Eelde ligt landgoed Vosbergen. Een prachtig pand, gebouwd in 1800. Oorspronkelijk bewoond door de familie Kraus. Na hun overlijden bewaard gebleven in de vorm van een stichting die er voor moest zorgen dat het pand en de landerijen er om heen bleven bestaan. Het pand heeft dienst gedaan als studentenhuis, verslavings opvang maar is nu een muziek instrumenten museum. Een rondleiding door de eigenaar is zeer aan te bevelen (ben je wel een paar uur zoet mee).
Voor mij heeft het huis helemaal iets bijzonders omdat mijn opa er gewoond heeft samen met zijn vrouw en drie kinderen waaronder mijn moeder. Hij was een paar jaar de boswachter van mw Kraus.
Leuk detail in de geschiedenis van mw Kraus, zij is geboren Wilhelmina Groenveld een dochter van een plaatselijke ondernemer. Zij is degene die het land heeft gekocht en het huis heeft laten bouwen en zij is later getrouwd met dhr Kraus. Er gaan geruchten dat Wilhelmina de onwettige dochter is van Willem de derde, dat zou haar drang naar het hebben van een landgoed (en het geld dat daar voor nodig was) kunnen verklaren. Willem de derde kwam nl vaak in het dorp om te jagen en Wilhelmina's moeder was dienstmeisje in die tijd.
Heb je het museum bekeken dan kun je daarna lekker koffie drinken (met mooi weer in de tuin) of een lekkere wandeling door de bossen. In het park zijn de graven van dhr en mw Kraus nog te vinden.