Drenthe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Elephant Parade

Drenthe,
Nederland


In het kader van haar 75-jarig bestaan, heeft het Dierenpark in Emmen opnieuw een bijzonder evenement naar de stad gehaald. Na het succes van het China Lights festival, zal de stad vanaf donderdag, Hemelvaartsdag, bezaaid zijn met 150 grote en kleine kunstzinnig beschilderde olifanten. Een leuk alternatief voor dezelfde Elephant Parade, die gelijkertijd plaatsvindt in Londen en een stuk dichterbij!
Ik ben zelf erg benieuwd naar deze vrolijke gekleurde kudde. Wie weet kom ik een aantal van jullie tegen als ik door de stad wandel?

De Elephant Parade is een openluchttentoonstelling van kunstzinnig gedecoreerde olifanten. Tal van bekende kunstenaars, designers en BN’ers hebben hun naam verbonden aan de olifantenparade, zoals Corneille, Jan des Bouvrie, Henk Schiffmacher, Ilse DeLange en Ans Markus. Ook het internationale kunstenaarsgezelschap de Toyisten, initiatief van Emmenaar Dejo, maken een ontwerp. Behalve bekende kunstenaars en BN’ers krijgen ook opkomende talenten de kans om een olifant te ontwerpen. Voor de Elephant Parade in Emmen zijn 25 kunstolifanten gereserveerd voor kunstenaars uit de regio. In totaal zullen er 75 manshoge kunstolifanten in de stad en het dierenpark komen te staan. Naast deze 75 exemplaren van 1.50m hoog zal er op het terrein van Dierenpark Emmen een miniparade georganiseerd worden van 75 kunstolifanten van 75cm hoog. Deze olifantjes worden middels een scholencompetitie beschilderd door leerlingen uit de wijde omgeving, die hiermee ook de kans krijgen hun talenten te laten zien.

De olifantenbeelden zijn gedurende de tentoonstelling geadopteerd door bedrijven. Na afloop van de tentoonstelling worden de beelden teruggegeven voor veiling. 30% van de opbrengst van de Elephant Parade gaat naar Elephant Family,stichting ter bescherming van de Aziatische olifant. Het bijzondere van het project is dat de Elephant Parade niet alleen voor fondsen zorgt richting Elephant Family, maar ook voor enorm veel exposure betreffende de problematiek rondom de Aziatische olifant
De Elephant Family is de grootste liefdadigheidsorganisatie voor olifanten in de wereld. Hun doel is om mensen bewust te maken van de situatie rondom de Aziatische olifant en om deze situatie waar mogelijk te verbeteren. De Aziatische olifant wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd: rond 1960 waren er nog 40.000 in Thailand, vandaag zijn dat er nog 5.000, waarvan er slechts 2.000 in het wild leven (bron: website Elephant Parade).