Drenthe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nostalgische kerstwandeling

Drenthe,
Nederland


Wij zijn dit jaar zelf niet van de partij, wegens plannen elders in het land, maar voorgaande jaren hebben wij met plezier deelgenomen aan de kerstwandeling op Tweede Kerstdag (van 10.00 tot 15.00) in het Veenpark in Barger Compascuum. Dit museumdorp (en omringend hoogveen) is helemaal in kerstsfeer gebracht. Al wandelend door de dorpjes uit de tijd van de veenontginningen wordt je getrakteerd op lekkers en activiteiten.
De kerstwandeling is georganiseerd door leden van de cultuurhistorische vereniging ‘t Aole Compas en voert door de veendorpjes en het natuurlijk hoogveengebied. In de (veen-)kerkjes in kerstsfeer zingt een koor kerstliedjes. Onderweg krijg je meerdere traktaties (rollegies, oliebollen, gluhwein) en zijn allerlei activiteiten georganiseerd (kerstmuziek op het harmonium; rolletjes bakken in Oma’s tijd; ritje met de stoomtrein; bezoek aan de bakker in Bargermond; oma bakt oliebollen; levende kerststal; stoomfabriek) De kortste route is gewoon een gezellige gang langs alle activiteiten en vraagt weinig van het “wandel-vermogen” (ook voor mensen die slecht ter been zijn of voor rolstoelers goed te doen). De langere routes gaan ook door het unieke hoogveengebied en zijn tussen de 3 en de 5 kilometer lang. Voor de kinderen is er een speciale speurtochtroute. De wandeling inclusief traktaties en activiteiten kost € 9,-. Met de laag sneeuw die er nu nog ligt en de lage temperatuur is het heerlijk om hier een koude neus te halen. Na afloop kun je je opwarmen door deel te nemen aan een kerstbuffet in het bijbehorende restaurant.

En mocht je na Tweede Kerstdag plezier hebben gekregen in de wandeling door het hoogveen, dan kun je op Oudjaarsdag aansluiten bij de Oliebollentocht door het Bargerveen. Het Veenloopcentrum in Weiteveen organiseerst dan een wandeling door het hoogveengebied.