Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijzonder glas in lood

Den Haag,
Nederland


Warenhuis "De Bijenkorf" is een prachtig oud gebouw in Den Haag op de hoek van de Wagenstraat en Grote Marktstraat gebouwd in 1924-1926 naar ontwerp van de architect P.L. Kramer in de stijl van de Amsterdamse School.
Bij toeval heb ik deze bijzondere glas in lood ramen ontdekt die op alle verdiepingen in het trappenhuis te zien zijn.
Gelukkig had ik mijn camera bij me dus ben ik 5 verdiepingen trap op en trap af gegaan om al dit moois vast te leggen.
Een medewerker van het warenhuis vertelde mij de geschiedenis van dit gebouw.
Bij een grote verbouwing in 1962 was de oorspronkelijke vide geheel verdwenen,alleen de hoofdtrap en het gebrandschilderd glas in de vensters van het trappenhuis,is nog aanwezig.
Het warenhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege zijn betekenis als belangrijk werk van de Amsterdamse School en van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een modern warenhuis uit de jaren twintig van de twintigste eeuw.
De sculptuur aan de gevels en het houtsnijwerk en glas-in-lood van het trappenhuis, waaraan de beste kunstenaars uit die periode meewerkten, geven een goed beeld van het toenmalige artistieke peil van de toegepaste kunsten.
De ramen zijn echt prachtig en met de lichtinval van buiten erg mooi zeker een aanrader om ze eens te gaan bekijken en zo zie je maar, bijzondere ontdekkingen zitten vaak in een onverwachtse hoek en in dit geval zou ik zeggen neem eens wat vaker de trap !