Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een Limburgs tintje in Den Haag

Den Haag,
Nederland


Leuk is het om eens na te gaan naar wie of wat je straat genoemd is. Mijn straat is genoemd naar de in Maastricht geboren jonkheer Victor de Stuers, die voor Weert onder andere van belang is geweest vanwege het spoor Weert-Eindhoven (1911). Als afgevaardigde van het district Weert en lid van de Tweede Kamer voor de Roomsch-Katholieken in de Staten Generaal, heeft hij er namelijk voor gepleit dat deze lijn er kwam.
De Stuers ( 1843-1916) was echter vooral de politicus, die wordt beschouwd als de oprichter van Nederlandse monumentenzorg. Als hoogste ambtenaar voor kunsten was hij onder andere opdrachtgever voor de bouw van een Rijksmuseum in Amsterdam. Hij koos mede-Limburger en mede-katholiek Pierre Cuypers uit Roermond als architect. Deze is vooral bekend als de bouwer van het Centraal Station en architect van vele kerken door het hele land.
Ook is de Stuers de initiatiefnemer geweest voor zoiets onopvallends als de Binnenhoffontein in Den Haag. Hij liet die uiteraard weer ontwerpen door Cuypers.
De fontein, met het vergulde beeld van graaf Willem II (1234) op de top, was een geschenk van de Haagse burgerij, als dank voor de door Cuypers uitgevoerde restauratie van de voorgevel van de Ridderzaal.