Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maison de Bonneterie

Den Haag,
Nederland


Terwijl mijn vrouw zich vergaapte aan al de koopjes, had ik oog voor andere belangrijke zaken, zoals de prachtige glazen lichtkoepel die voor de lichtval in dat historisch winkelpand zorgt.
Ik probeerde me voor te stellen hoe anders het geweest moet zijn toen het 6 verdiepingen tellend Maison Bonneterie hier ruim 100 jaar geleden begon. Voor wie het zich kon permitteren, belandde hier namelijk in een fraaie Bonneterie-ambiance en kon zich zelfs door een personal shopper op een exclusieve manier laten adviseren. Dat alles inclusief hapjes en drankjes. Niet weggelegd voor de man of vrouw met een kleine beurs…
In 2014 besloot de luxe warenhuisketen, zowel in Den Haag als Amsterdam, na ruim 100 jaar de deuren echter voorgoed te sluiten. Door de te lang aanhoudende recessie en het online shoppen was het economisch blijkbaar niet langer verantwoord de activiteiten voort te zetten. Vanwege de status, de grootte van het pand en de bijzondere locatie in het hart van het Haagse winkelgebied was het maar de vraag of er ooit nog een gegadigde voor te vinden zou zijn.
Na een leegstand van ongeveer een jaar, werd het pand in het najaar van 2015 verhuurd aan een grote Zweedse(?) modeketen. Die noemt de zaak vol trots haar “flagship store”. De winkelruimte is luxueus ingericht, maar in harmonie met de prachtige historische details.
Op deze manier wordt shoppen zelfs voor mij interessant….. en is gelukkig ook nog eens geschikt voor de kleine beurs.