Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Haagse Harrie heeft overgewicht.

Den Haag,
Nederland


Sinds afgelopen donderdag 25 februari, is Den Haag een opvallend beeld rijker; Haagse Harry.
De stripheld én zijn tekenaar Marnix Rueb zijn dankzij het beeld opvallend aanwezig in hartje stad. Het is een mooie kleurrijke aanvulling op de beeldengalerij van P. Struyken die al meer dan 20 jaar op het kruispunt Grote Marktstraat en het Spui staat.
Men heeft Harry bovenop de Tramtunnel geplaatst.
Het beeld is er gekomen dankzij de Cultuurprijs 2014, die de gemeente aan de eveneens in 2014 gestorven Marnix Rueb postuum toekende. Het daaraan verbonden geldbedrag is gebruikt voor het maken van het 2,5 meter hoge standbeeld.Van het beeld zijn in een beperkte oplage kleine replica’s gemaakt.

Het ging overigens niet zonder slag of stoot. Dat Haagse Harry een dikke buik heeft is bekend, maar hij blijkt een flink overgewicht te hebben!!! Kunstenaar Rob Daenen ging er van uit dat het beeld, dat van klei is gemaakt, ongeveer 3000 kg zou gaan wegen, maar het blijkt uiteindelijk 5000 kg te zijn. De kraan, die het tweeënhalf meter hoge standbeeld op een dieplader moest takelen, had dan ook moeite met zijn gewicht. Harry moest in twee fases getild worden. Het transport en het plaatsen verliepen verder op rolletjes.