Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga zondag 19 februari naar Oeteldonk!

Den Bosch,
Nederland


Dit jaar is een schrikkeljaar. Dat betekent dat je bij het carnaval in ‘s –Hertogenbosch juffrouw Hendrien weer tegen kunt komen. Ik zal je uitleggen wie dat is.
Het carnaval in Den Bosch staat bol van de tradities. Aan het eind van de 19e eeuw was er veel verzet tegen de liederlijke excessen tijdens het feest. Ook de bisschop bemoeide zich er mee. Er kwamen plannen om het carnaval te verbieden. Een groep middenstanders besloot toen om het feest te redden. Ze bedachten een verhaal dat nagespeeld kon worden. En dat gebeurt nu al zo sinds 1882.

De stad wordt op de carnavalszondag omgedoopt in Oeteldonk. Er is dan voor drie dagen een andere burgemeester: Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd. Juffrouw Hendrien is zijn huishoudster. Zij mag alleen mee in de sjees van de Burgevaojer als het een schrikkeljaar is. Alle andere dagen moet ze sokken stoppen, aardappels schillen en de kippen voeren. Maar een keer in de vier jaar op carnavalszondag doet Hendrien in een toespraak een boekje open over het huishouden van de Peer. Dit is voor burgemeester Peer weer een goede reden om Hendrien de volgende drie jaren thuis te laten…….

De Peer ontvangt op Carnavalszondag om 11.11 uur Prins Amadeiro, die dan aankomt met de Hoftrein op Oeteldonk Centraol. Later die dag houdt de Peer zijn Aonspraok, waarin hij de Prins vertelt van het wel en wee in Oeteldonk in het afgelopen jaar. En dit jaar mag Hendrien daar haar verhaal dus aan toevoegen.
Op de Markt wordt daarna het standbeeld van Boer Knillis onthuld door de Prins. En in schrikkeljaren staat het beeld van Hendrien daar naast.

Ik kan je aanraden om op zondag 19 februari te gaan kijken. Anders moet je weer vier jaar wachten om de intocht in zijn meest uitgebreide vorm te zien.
Ter geruststelling van alle noorderlingen: je hoeft er echt niet verkleed naar toe. Neem wel je fototoestel mee, want er valt veel te genieten!