Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Historisch Den Bosch is op vele manieren te ontdekken!

Den Bosch,
Nederland


VAREN OP DE BINNENDIEZE
De Binnendieze is nog ouder dan de meer dan 800-jarige stad zelf. Op een hele bijzondere manier kun je meer te weten komen over het oude 's-Hertogenbosch. Vele restauratiewerkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat de Binnendieze toegankelijk is gemaakt om er met een boot overheen te varen. Afwisselend vaar je in de open lucht en onder de bebouwing door. Iedere boot wordt bestuurd door een vrijwilliger die bijzonder veel kennis heeft over de oude stad. Ook kinderen zullen het erg naar hun zin hebben! Het seizoen loopt van 16 april tot en met 30 oktober 2011. Je kunt kiezen uit meerdere routes, binnen en buiten de stadsmuren. Reserveren is aan te raden en kan [url="http://www.kringvrienden.nl/leftBlok/rondvaarten_categorie.php?catv=Varen op de Binnendieze&lid=29" target="_blank"]hier[/url].

STADSWANDELINGEN
Het is ook mogelijk de stad via vaste ondergrond te verkennen. Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch organiseert meerdere wandelingen. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken naar de Sint-Jan en die samen met de gids bezoeken. Het is ook mogelijk de toren te beklimmen. Wie meer wil lopen en verkennen kan bijvoorbeeld kiezen voor de stadswandeling Jeroen Bosch, waarbij je langs markante plaatsen uit de late Middeleeuwen zal lopen. Een heel ander thema heeft de wandeling "Reinier van Arkel: het oudste zinnelozenhuis". Je neemt hierbij een kijkje in de zorg van vroeger.
Reserveren kan [url="http://www.kringvrienden.nl/leftBlok/rondleidingen_categorie.php?catr=Wandelingen&lid=24" target="_blank"]hier[/url].

NOORDBRABANTS MUSEUM
[url="http://www.noordbrabantsmuseum.nl/" target="_blank"]Dit museum[/url] geeft veel inzicht in de kunst en geschiedenis van met name Den Bosch. Het museum heeft een vaste collectie en tentoonstellingen die deels vast zijn en deels wisselen. Er zijn altijd activiteiten, onder andere voor kinderen. In de museumtuin kun je heerlijk tot rust komen.

CULINAIR
Met minimaal 8 personen is een [url="http://www.vvvdenbosch.nl/Groepen/Culinair/Hap-&-Stap-arrangement" target="_blank"]Hap & Stap arrangement[/url] te boeken, zoals dat in meerdere steden bestaat. In combinatie met een bezoek aan drie verschillende restaurants voor je voor-, hoofd- en nagerecht kun je de rijke historie van de binnenstad ontdekken met een gids. Deze binnenstad is een bolwerk van gezellige cafés en bourgondische restaurants. Vergeet ook niet de bekende bossche bol te proeven. [url="http://www.bosschebollen.nl/pages/start.php" target="_blank"]Bakkerij de Groot [/url] is de bekendste in de stad.

DAT GAAT NAAR DEN BOSCH TOE (uit "Zoete lieve Gerritje", volksliedje 18e eeuw)
Parkeren kan op 2 manieren. In het centrum zijn meerdere parkeergelegenheden en aan de rand van de stad heb je trasferia waar vandaan een hele goede busverbinding is met het centrum. Meer informatie over beide is [url="http://www.s-hertogenbosch.nl/content.cfm?contentid=FAB132DB-5056-A93C-32C1CEDC7AB03DAB" target="_blank"]hier[/url] te vinden. Den Bosch is ook heel goed te bereiken per trein.