De zomer komt eraan: dit zijn de leukste zomeruitjes met kinderen
De zon laat zich eindelijk weer zien en over een kleine maand dient de zomervakantie zich ook weer aan. Maar hoe entertain je die kinderen nou zes weken lang? Wereldreiziger en stoere papa Joost Smets daagt jou en je gezin uit om in zijn voetsporen te treden, in eigen land. Dit zijn zijn 13 tips!
1. Mountainbiken op een oude vuilnisbelt, Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
Foto: Hollandse Hoogte
Geen betere plek om de nieuwe mountainbike van je kids te testen dan op de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom. Het gebied kenmerkt zich door spectaculaire hoogteverschillen van 20 tot 25 meter. Route Boslust (groen, 16 kilometer) is met zijn brede paden en vals plat geschikt voor kleine mountainbikefanaten met een beetje uithoudingsvermogen. Kinderen met wat meer ervaring kiezen route Halsteren (blauw, 5 kilometer) voor pittige hoogteverschillen en uitdagende afdalingen. Nóg technischer is route Bergse Heide (zwart, 5 kilometer) met zijn singletracks die tussen bomen slingeren, los zand en springbulten. Col de Kragge behoort tot de buitencategorie: het parcours loopt over een oude vuilnisbelt.
2. DIY stargazing, Dwingeloo (Drenthe)
Foto: Wim de Vries
Waar je midden in de Randstad tijdens een donkere nacht een stuk of vijftig sterren ziet, zijn dat er midden op het Dwingelderveld in Drenthe wel duizenden. De radiotelescoop van ASTRON werd juist in deze dunbevolkte streek geïnstalleerd omdat er een radiostoringsvrije omgeving kon worden ingesteld. Het bijzondere aan deze sterrenkijker is dat het instrument ook radiogolven kan waarnemen uit het heelal. Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen en op andere bijzondere dagen gaan de deuren op een kier en kan je de radiotelescoop bezoeken. Maar je kunt natuurlijk ook op andere avonden met je kinderen op pad. Installeer een sterrenkijkapp zoals Star Walk 2 of Skyview. Mijn zoon krijgt er geen genoeg van: ‘Ik blijf nog even wakker om naar de sterren te kijken!’
3. Een dijk van een pauzeplek, Kornwerderzand (Friesland)
Foto: Hollandse Hoogte
Rijd je deze zomer over de Afsluitdijk? Dan is het Afsluitdijk Wadden Center dé plek om te pauzeren. In de interactieve beleefexpositie maak je kennis met de dieren van het wad, speel je met knikkers de vismigratie na en leer je alles over de vernieuwende waterbouwkundige projecten die hier gerealiseerd worden, met het oog op de toekomstige zeespiegelstijging. Vergeet niet om naar het dak te klimmen voor een weids uitzicht op het IJsselmeer, de Waddenzee en natuurlijk de Afsluitdijk zelf.
4. Avonturen in het Wisselwoud, Ommen (Overijssel)
Mijn kinderen krijgen maar geen genoeg van de boeken van Thijs Goverde. De Meesterdief-trilogie heb ik inmiddels drie keer voorgelezen. De Volkskrant noemt het ‘verslavend verzinplezier’. Hetzelfde geldt voor Goverdes boeken over Jorrik de Ork, die zich afspelen in het Wisselwoud. Het woud is een plek waar de meest bijzondere, getalenteerde en dappere kinderen als door een wonderlijk toeval belanden. Inmiddels is duidelijk waar het Wisselwoud ligt - in Overijssel - en jij kunt het woud gewoon bezoeken. Tenminste, als je van zwaardvechten, toveren, spanning en humor houdt – van levende rollenspellen dus, beter bekend als LARP. Games-N-Stuff organiseert samen met Thijs Goverde vijf uur durende fantasyavonturen.
5. Lekker laat opblijven op vleermuisexcursie, Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord-Holland)
Foto: Hollandse Hoogte
We lopen in de schemering over landgoed Elswout, in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, als onze batdetector ultrasone geluiden opvangt. De geluiden zijn afkomstig van de vleermuizen die boven onze hoofden cirkelen, en worden door het apparaat in een voor ons hoorbare frequentie omgezet. Het geluid dat we horen klinkt als spetterend frituurvet. Er is geen twijfel over mogelijk: het is de gewone dwergvleermuis. Elke soort heeft zijn eigen geluid. De rosse vleermuis wordt ook wel de disco-vleermuis genoemd, omdat het beestje een vette beat produceert.
6. Oefen je kickflip, Groningen
Foto: iStock
Heb je moeite om je kroost bij te houden? Niet getreurd. In het Colosseum in Groningen kun je ook als volwassene meedoen aan allerlei (indoor)sportlessen en -clinics. Bestorm samen met je kinderen de skatebaan of buitenruimte vol uitdagende obstakels, en oefen de kickflip, 360-shove-it en darkslide. Of test je skills op een BMX-fiets of stuntstep. Je kunt alles ter plekke huren.
7. Wandelen door een verdronken land, Burgh-Haamstede (Zeeland)
Foto: Rene Koster
Het Zeeuwse landschap laat zich lezen als een spannend boek vol woeste stormen en verdronken dorpen. Meer dan tweehonderd dorpen zijn door de eeuwen heen door de zee verzwolgen. Alleen de Plompe Toren herinnert aan het verdwenen Koudekerke, dat niet bestand bleek tegen de oprukkende Oosterschelde. Een 3,7 kilometer lange wandeling rond de toren loopt door een gebied waar tussen 1475 en 1650 veertien dorpen aan het water verloren gingen. Letterlijk hoogtepunt van de route is het beklimmen van de smalle trappen van de 23 meter hoge toren, waarna je over een natuurgebied vol vogels en zeehonden uitkijkt. Let op: de route is niet gemarkeerd, dus vraag of je kinderen helpen met kaartlezen.
8. Je leven in de waagschaal stellen, Oudewater (Utrecht)
Botert het even niet tussen jou en je kinderen? Het kan natuurlijk aan de kids liggen, maar misschien ben je zelf wel een heks. Gelukkig kun je dat sinds 1545 eenvoudig laten testen in Oudewater. Keizer Karel V gaf het oudste stadje in het Groene Hart als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Wie niet te licht bevonden wordt – en dat moet met die coronakilo’s toch lukken – krijgt bij de Heksenwaag een ‘Certificaet van Weginghe’ waarmee je officieel bewijst geen heks te zijn.
9. Surf's up, Zandvoort (Noord-Holland)
Foto: Hollandse Hoogte
Hebben jouw kinderen zwemdiploma A? Dan toveren de surfhelden van watersportcentrum The Spot ze in no time om tot volleerd surfdude of surfchick! Speciaal voor de allerjongsten (4 tot 6 jaar) zijn er mini-surflessen. Op een veilige manier en in een echt surferswetsuit duiken ze de golven van de Noordzee in, waar ze leren bodysurfen en bodyboarden. Oudere kinderen werken aan hun take-off en leren hoe ze een golf moeten pakken. Willen ze de zoute smaak van het surfen daarna niet meer uit de mond spoelen? Dan kunnen ze meedoen aan twee- tot driedaagse surfcamps voor kinderen van 7 t/m 17 jaar.
10. Een schot in de milt roos, Slot Loevestein
(Gelderland)
Foto: Kim Balster
De rol van jonkvrouw is aan mijn dochter niet besteed. Ze pakt de boog, legt nonchalant aan, mikt halfslachtig en doorboort de milt van de getekende ridder met haar eerste pijl. Met hetzelfde gemak drijft ze het volgende schot in zijn zwaardarm. Hoofdschuddend beoordeelt de kasteelschutter haar techniek. Mijn zoon let wel op de aanwijzingen en demonstreert na een effectieve boogschietclinic wat hij geleerd heeft. Het Slot Loevestein is ook geschikt voor liefhebbers van kruisbogen en ander middeleeuws wapentuig.
11. Wetenschappers in spe, Kerkrade (Limburg)
Foto: Discovery Museum
In het Zuid-Limburgse Continium, een interactief doe- en ontdekmuseum, experimenteer je met stroomkringen, ontdek je de wetenschapper in jezelf in het Science Lab en bind je de strijd aan met robots. Stoommachines en het gereedschap van mijnwerkers voeren je terug naar het industriële verleden van de provincie, terwijl de Explore Zone je klaarstoomt voor de toekomst. En wil je nog even boven het Limburgse heuvellandschap uitstijgen voor je je weer buiten waagt? In hetzelfde gebouw vlieg je naar de maan in een 3D filmtheater en bekijk je de aarde door de ogen van een astronaut in het Columbus Earth Center.
12. Schone zomeruitjes, heel Nederland
Mijn dochter durft veel – veel meer dan ikzelf op die leeftijd. Het stoerst vind ik dat ze zich niets aantrekt van wat bij andere kinderen als stoer geldt. En dus denkt ze na een middagje afval verzamelen met school in het kader van de Landelijke Opschoondag gerust: ‘Goh, waarom doen we dat eigenlijk maar één keer per jaar?’ Ik betrap me erop dat ik wil zeggen dat ik al die verpakkingen van McDonald’s en lege bierblikjes er toch zeker zelf niet heb neergegooid, maar ze weet hoe ik zou reageren als ze zelf met die smoes zou komen. En dus gaan we aan de slag, met twee geleende grijpers. Niet het leukste uitje? Ach, eigenlijk hebben we samen een heel gezellige middag. Wanneer we een week later met het hele gezin op dezelfde plek wandelen geniet ik van de schone bermen. En krijg ik een trotse knipoog van mijn dochter. Wil je zelf ook de handen uit de mouwen steken? Neem dan een kijkje op NederlandSchoon.nl.
13. Hulpboswachter voor één dag, Oostvaardersplassen (Flevoland)
Boswachter Bart heeft de hulp nodig van stoere jongens en meiden die uit het juiste hout gesneden zijn. Gewapend met een hulpboswachtershandboek en jas vol gadgets vogelen je kinderen op de Boswachter Academie uit wat een boswachter zoal doet. Tijdens een stevige wandeling door de Oostvaardersplassen voeren ze leuke opdrachten uit. Vraag naar Expeditie Boswachterscode voor nog meer opdrachten en raadsels in de natuur. Ook mogelijk op andere locaties!
Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit artikel verscheen in onze zomerspecial 'In Eigen Land', nu te bestellen voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!