Vakantie aan de Nederlandse kust: 7 tips voor een weekendje weg
Met zo'n 500 kilometer aan kustlijn is er in Nederland genoeg strand voor iedereen, maar dat betekent niet dat je alleen maar met de voetjes in zee kunt. Ook in de nabije omgeving van de kust is er van alles te ondernemen. Ben jij van plan er in eigen land op uit te trekken? Met deze 7 tips voor activiteiten en bezienswaardigheden ben je al snel een weekend zoet!
1. Observeer bijzondere kustvogels in het Haringvliet
Foto: Katje Effting
Als je het niet al deed, zou je er spontaan van gaan vogelen: het gloednieuwe Vogelobservatorium Tij. Hoewel dit architectonische hoogstandje — gebaseerd op het ei van de grote stern — zeker niet zou misstaan op het centrale plein van een moderne metropool, is het (gelukkig) gewóón te vinden aan het Zuid-Hollandse Haringvliet. Op de vele eilandjes voor je neus broeden straks duizenden grote sterns en zie je kustvogels als visdiefjes, lepelaars en grote zilverreigers. Soms scheert er zelfs een zeearend voorbij. Vogelfanaten zullen blij zijn om te horen dat het reuzenei niet alleen mooi is van de buitenkant. Het observatorium is bijvoorbeeld uitgerust met een state-of-the-art-outdoortelescoop (30x vergroting, 95mm objectief) waarmee je het toch al spectaculaire uitzicht nóg dichterbij haalt. Je bereikt deze unieke hut vanaf de parkeerplaats bij de jachthaven Marina Stellendam.
2. Kom tot rust tussen de duinen van Meijendel
Foto: iStock
Je zou kunnen zeggen dat Meijendel verborgen ligt in het zicht.
Ondanks de ligging even ten noorden van Den Haag doet het bij slechts weinig mensen een
belletje rinkelen. Wellicht komt daar spoedig verandering in;
Meijendel maakt sinds kort deel uit van het
nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen.
Je vindt dit afwisselende duin- en natuurgebied tussen
Den Haag en Wassenaar. Het is tevens een waterwingebied, dat
wordt beheerd door waterbedrijf Dunea en water zuivert voor 1,3
miljoen mensen. Het contrast tussen het stedelijke en het
natuurlijke is groot. Op sommige plekken kun je de
skylines van Den
Haag en
Scheveningen zelfs zien liggen, en toch heerst hier niets dan
rust en ruimte. Als je door het gebied loopt, herken je vele
verschillende ‘minilandschappen’. Die afwisseling wordt onder
andere veroorzaakt door de zeewind. Het zand is altijd in beweging
en stuift over graslanden, die op den duur weer veranderen in
zandvlaktes. Ook de begroeiing gaat hieronder gebukt. Hoe dichter
bij zee, hoe lager de begroeiing. In het gebied zijn meerdere
wandelroutes uitgezet. Deze voeren voornamelijk over onverharde
paden en zijn goed te combineren. Twee van die uitgestippelde
routes gaan van start bij bezoekerscentrum De
Tapuit in het hart van het gebied: de blauwe route door
eikenbossen en de gele route naar het strand.
3. Combineer je duinwandeling met een bezoek aan Museum Voorlinden
Foto: Antoine van Kaam
Museum Voorlinden ligt op een landgoed aan de rand van Meijendel in Zuid-Holland en behoort tot de mooiste hedendaagse kunstmusea van Nederland. Voorlinden is echter niet zomaar een museum: het is een totaalbeleving die plaatsvindt op het scheidsvlak tussen kunst, architectuur en natuur. De collectie bestaat uit moderne en hedendaagse kunst in allerlei vormen, van installaties tot videokunst en van schilderijen tot sculpturen. Je geniet er van een tentoonstelling die telkens aan één kunstenaar is gewijd en van een steeds wisselende selectie uit de vaste collectie. Uiteraard zijn er ook een aantal permanente werken te bewonderen. Een van de grootste blikvangers is Swimming Pool van Leandro Erlich. We willen nog niet te veel weggeven, maar nat zul je in ieder geval niet worden ...
Het hypermoderne museumgebouw is in alle opzichten dienend aan de kunst. De duizenden afgesneden buizen, die in het dak zijn verwerkt, zorgen ervoor dat het daglicht gedoseerd naar binnen valt, en de metershoge raampartijen halen de omringende natuur als het ware naar binnen. De natuur eromheen is immers méér dan de moeite waard. Museum Voorlinden ligt op een landgoed van veertig hectare. Het landhuis stamt uit 1912 en doet nu dienst als museumrestaurant. Landschaps- en tuinarchitect Piet Oudolf ontfermde zich over de tuin. Hij legde een weelderige tuin aan die drie seizoenen bloeit en het hele jaar door mooi blijft. Vergeet ook zeker niet de rest van het landgoed te verkennen. Als je het onverharde pad (wandeltijd 45 minuten) volgt, wandel je langs een beeldentuin en door de bossen en duinweides aan de rand van Nationaal Park Hollandse Duinen. Op een heldere dag kun je vanaf het hoogste duin de Noordzee zien liggen.
4. Ga op safari in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Foto: Erik Joosten
Vossen houden van beschutting en verschuilen zich dikwijls in de buurt van houtwallen. Erik Joosten, wildlife-ambassadeur voor reismagazine Columbus Travel, kwam oog in oog te staan met de dieren. ‘In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je heerlijk onthaasten in de natuur. Helemaal alleen bevond ik me tussen prachtige damherten en goed benaderbare vossen. De vos die je op de foto ziet, poseerde speciaal voor mij op een dam. De omgeving maakt het plaatje compleet.’
Je kunt het hele jaar door vossen tegenkomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen in Noord-Holland. In maart en april zie je wellicht ook jonge vosjes. Workshopleider Inge van der Wulp biedt fotografieworkshops aan in het duingebied met de nadruk op vossen - vanaf € 79 per persoon voor vier uur.
5. Struin door de ontembare natuur van de Schoorlse duinen
Foto: Stijn Hoekstra
Het natuurgebied Schoorlse duinen in Noord-Holland omvat naast de hoogste (55 m) en breedste (5 km) duinen van Nederland ook heide, bos en strand. Het is doorsneden met zowel fiets als wandelpaden en groot genoeg om weg van de massa alleen te zijn met de natuur en je gedachten. Daarnaast liggen er nog enkele restanten van Duitse verdedigingswerken. De meeste mensen beginnen hun wandeling in Schoorl zelf, waar de befaamde Klimduin ligt, maar voor wat meer rust en contemplatie kun je in zuidelijker Aagtdorp beginnen of bij Hargen aan Zee, aan de uiterste noordwestzijde van het natuurgebied.
6. Bezoek Forteiland, het bunkermekka van Nederland
Foto: Siebe Swart
Met een bezoek aan IJmuiden ben je, als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, al snel een dag zoet. Neem passagiersschip ‘Koningin Emma’ naar het Noord-Hollandse Forteiland en dwaal er door de gangenstelsels, kamers en bunkers uit verschillende historische perioden, verwonder je over de immense Schnellbootbunker, bezoek (alleen op zondag) het Bunkermuseum en wandel langs de bunkerbatterij van Heerenduin.
7. Spot wilde flamingo's in Noord- en Zuid-Holland
Foto: Hollandse Hoogte
Yeah, right: er grazen zeker ook eenhoorns op de Veluwe ... Zo stellen we je reactie voor als we je vertellen dat je in de Nederlandse polder wilde flamingo’s kunt spotten. Maar het kan dus écht. De vogels worden vaak geassocieerd met exotische oorden en hoge temperaturen, maar die associatie gaat niet altijd en overal op. Flamingo’s zijn bestand tegen grote temperatuurverschillen. In de Andes kan de temperatuur ’s nachts bijvoorbeeld dalen tot min twintig, terwijl het overdag weer kan oplopen tot dertig graden. Elk jaar vanaf juli gaat de flamingokolonie uit het Duitse natuurgebied Zwillbrocker Venn — de noordelijkste broedplek van Europa — op tournee door Nederland. Je zou kunnen zeggen dat ze ons land hebben ontdekt als de ideale zomerbestemming. Alle grote flamingosoorten hybridiseren (kruisen) met elkaar. De flamingo’s die Nederland aandoen behoren tot de kleine, Chileense of Caribische flamingo, of tussenvormen daarvan. Je vindt ze aan de kust onder andere bij het Noord-Hollandse Kinselmeer, bij de jachthaven bij Battenoord en bij Oude-Tongen, beide in Zuid-Holland. Maar ze komen ook voor in Gelderland, Friesland en Groningen.
Geloof je er nog steeds geen hout van? Hier vind je een overzicht van alle plekken waar je flamingo's in Nederland kunt spotten!
Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Of bestel de nieuwste editie van onze special In Eigen Land, met 101 tips om te ontsnappen in Nederland!