Arnhem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Arnhem verboden gebied

Arnhem,
Nederland


Normaal gesproken plaats ik hier alleen foto's waar ik qua beeld trots op ben - goede compositie, technisch in orde enzovoorts. Dat geldt voor deze foto allemaal niet. Toch plaats ik hem, vanwege het verhaal er achter.

Gisteren ben ik in het Airborne museum in Oosterbeek geweest. Voor het eerst, hoewel ik er vlakbij woon. Nu moest ik toch in de buurt zijn en vond ik dat ik er toch wel een keer heen moest. Het is immers de plaatselijke geschiedenis.

Het museum is gevestigd in villa Hartenstein, wat het vroegere hoofdkwartier van generaal Urquhart is geweest tijdens de Slag om Arnhem. In het museum krijg je via foto's, film, voorwerpen en geluiden een indringend beeld van hoe het geweest moet zijn. Heel raar om (voor mij) bekende straatnamen te zien onder foto's met oorlogsbeelden.

Maar het meeste indruk maakte dit bordje, wat aan het begin van een van de invalswegen bij Arnhem heeft gestaan (de Schelmseweg). Ik heb me nooit gerealiseerd dat Arnhem volledig geëvacueerd is geweest en dat het zelfs tot verboden gebied was verklaard.

Je krijgt toch kippenvel van zo'n bordje?