Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Olifanten in Amsterdam omringd door fietsen

Amsterdam,
Nederland


Deze kleurige olifant staat eigenlijk in de weg voor de fietsenstalling, dus nu is hij zo'n beetje omringd door fietsen. Zo kan het ook.
De olifant is onderdeel van de Elephantparade: de beelden worden tentoongesteld en later geveild ten behoeve van de Aziatische olifant. De olifanten zijn ware kunstwerken; ze worden beschilderd door lokale artiesten. Er is een zittende en een staande variant.
Het idee voor de Elephant Parade is ontstaan in 2006. Marc en Mike Spits ontmoetten in Thailand Soraida Salwala, de stichtster van het eerste olifantenziekenhuis ter wereld. In het ziekenhuis verbleef een bayolifant, Mosha, die op een landmijn was gestapt.
Dankzij de Elephant Parade in 2007 (in Rotterdam!) kreeg Mosha een kunstpoot.Sindsdien zijn er in vele landen parades georganiseerd.De laatste was in 2015 in Bangkok.
De gemeente Amsterdam heeft na de parade een Hollandse olifant (in klederdracht) gehouden. Deze staat bij de afvaart van de rondvaartboten. Ik heb zelf een kleintje gekocht, het olifantje is beschilderd met een Amsterdams tafereel.