Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paleis en Fotomuseum Amsterdam

Amsterdam,
Nederland


Ik moet bekennen dat ik niet zo vaak in Amsterdam kom. Als je met openbaar vervoer vanaf de Zuid- Hollandse eilanden naar de stad wilt, doe je er ruim twee uur over.
Maar goed, in trein, bus en metro is van alles te zien en met een dalurenkaart of een kaart van een van de drogisterijketens hoeft het niet veel te kosten.
Ik was ook nog nooit in het Koninklijk paleis op de Dam geweest, dus dat was mijn eerste doel. Het paleis is het het ontvangstpaleis van de Koning, dus het is niet altijd toegankelijk. Gelukkig was de Koning in China; ik kon naar binnen.
Hier sta ik in de Burgerzaal, ik luister naar de audiotour die ik heb meegekregen. Wat een verhalen zijn er in dit paleis te vertellen; zo komen de reliëfs echt tot leven.

Neem nu het reliëf achterin rechts, boven de voormalige burgemeesterskamers:
Het geheel verbeeldt de mythe van Mercurius, Io en Argus. Je ziet een waakzame Argus die van de godin Juno opdracht heeft gekregen Io te bewaken, de in een koe veranderde dochter van de riviergod Inachus. Al leunend op zijn herdersstaf met zijn hond aan zijn voeten luistert Argus naar Mercurius, die voor hem zit en hem met zijn fluitspel en verhalen in slaap probeert te sussen.Deze voorstelling is juist boven de burgemeesterskamer aangebracht om de burgervaders te waarschuwen waakzaam te blijven.
Op de website van het paleis zie je de vergroting van het reliëf en het hele verhaal, maar het is veel leuker om zelf te gaan kijken, je kunt wel een dag doorbrengen in het paleis. www.paleisamsterdam.nl

Ik ben verder gegaan naar het FOAM, waar ik de Magnum Contact Sheets heb bekeken. Boeiend om te zien welke foto’s uiteindelijk zijn gekozen om te publiceren. Info:www.foam.org