Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Panorama !

Amsterdam,
Nederland


Ben je in Amsterdam, wandel dan gewoon langs de vele grachten en geniet van het dagelijkse leven in deze stad. Ik heb een panorama gemaakt van de rivier de Amstel met zijn vele bruggen en bootjes.
Rechts zie je een van de mooiste bruggen van Amsterdam. De Magere Brug.
De Magere Brug is een brug over de rivier de Amstel in het centrum van Amsterdam. Hij verbindt de oevers van de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat/Nieuwe Kerkstraat, tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht.
De Magere Brug is een ophaalbrug van wit geschilderd hout, gebouwd in 1934. De laatste grote renovatie dateert van 1969.
Tot 1994 werd de brug handmatig door de twee brugwachters geopend en gesloten. Men trok met de hand aan de haalketting, en remde vervolgens de balans met de hand af.
In 1994 werd dergelijke werkwijze door de arbeidsinspectie als te gevaarlijk beoordeeld en werd de brug gemechaniseerd en geautomatiseerd.
Tot 2003 reed er autoverkeer overheen; na een reparatie en herinrichting gebruiken tegenwoordig alleen fietsers en voetgangers de brug. Enkele keren per dag wordt hij opgehaald om schepen te laten passeren; de rondvaartboten kunnen eronderdoor als hij dicht is. In 2010 werd de brug weer gerenoveerd, omdat ze aangetast was door houtrot.
Jaarlijks vindt op Bevrijdingsdag bij de brug een concert plaats, meestal in aanwezigheid van prinses Beatrix en koning Willem-Alexander.
De brug is het decor van menig film; de bekendste is ongetwijfeld de James Bondfilm Diamonds Are Forever. (uitklappen svpl.)