Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Sluyswacht

Amsterdam,
Nederland


De Oudeschans is een brede gracht in het oostelijk deel van de binnenstad van Amsterdam.
Ze wordt ook soms de Montelbaansgracht genoemd, naar de 16e-eeuwse Montelbaanstoren, die je op de achtergrond ziet. In het begin van de 16e eeuw groef men een arm van de Amstel uit. Dit werd de verdedigings- gracht aan de oostzijde van de stad. Met de vrijgekomen aarde werd een verdedigingswal opgeworpen, waarop een houten palissade werd geplaatst.

Het huidige café De Sluyswacht was (zoals de naam al zegt), oorspronkelijk een sluiswachtershuis aan de St.Anthoniesluis. Die sluizen hadden een dubbel doel: voorkomen dat vijandige schepen de stad binnenkwamen en het regelen van de uitstroom van het rivierwater van de Amstel via de grachten naar het IJ. De laatste functie vervullen zij trouwens nog steeds. Op deze manier wordt het water in de grachten regelmatig "ververst".
Het karakteristieke, naar rechts hellende sluiswachterhuisje is na jaren van verwaarlozing en diverse bestemmingen, ongeveer 20 jaar geleden geheel gerestaureerd en sindsdien in gebruik als café. Het heeft tegenwoordig de status van beschermd Rijksmonument.