Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lloyd hotel rijksmonument

Amsterdam,
Nederland


Tijdens ons fotografische uitje naar Amsterdam gisteren deden we ook Amsterdam Oost aan. Voor het winkelcentrum Brazilië staat het Lloyd hotel. Lloyd Hotel
Het Lloyd Hotel is een hotelgebouw op het Lloyd-complex in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam dat in opdracht van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL) is gebouwd. Na gebruik als landverhuizershotel, vluchtelingenopvang, huis van bewaring, jeugdgevangenis en verzamelgebouw van kunstenaarsateliers, doet het tegenwoordig dienst als hotel. Het is een rijksmonument.
Het gebouw is in 1918 ontworpen door architect Evert Breman. KHL kwam voort uit de Zuid-Amerika Lijn (ZAL). Toen de ZAL een belangrijk deel van het vrachtaanbod verloor als gevolg van de mond-en-klauwzeerepidemie die in het begin van de twintigste eeuw in Zuid-Amerika woedde, besloot het bedrijf zich te gaan toeleggen op passagiersvervoer.

De KHL wilde het hotel gebruiken als reclame, om clientèle te werven voor de passagierslijn naar Zuid-Amerika. Het hotel werd gebouwd in een eclectische stijl, met invloeden van de Amsterdamse School. Toen het op 1 juni 1921 werd opgeleverd had het acht keer meer gekost dan oorspronkelijk was geraamd, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan het latere faillissement van de KHL.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als gevangenis onder de naam Huis van Bewaring III
Na 1989 is het gebouw een tijdlang verwaarloosd. Het werd toen beheerd door de stichting Spinoza en diende onder meer als atelierruimte voor kunstenaars uit het voormalige Joegoslavië. In 1996 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit. Wie het beste idee had voor een nieuwe bestemming van het gebouw zou het recht op koop krijgen. De ontwerpster Suzanne Oxenaar en historicus Otto Nan presenteerden een ontwerp voor een hotel annex "culturele ambassade" die de cultuur in Amsterdam bij de bezoekers bekend zou moeten maken. Hun plan was uitgewerkt in schetsen door het architectenbureau MVRDV. Woningbouwstichting De Key wilde hun plan wel financieren en werd eigenaar van het gebouw.
uiteindelijk werd besloten het gebouw toch weer op te knappen en nu is het dus een hotel. Hier gefotografeerd vanuit een plas.

bron wiki