Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Enneüs Heermabrug

Amsterdam,
Nederland


We hebben vakantie, maar waar ga je dan naar toe als er nauwelijks iets open is. Wel, we besloten een dagje Amsterdam, maar dan de minder bekende plekken voor architectuur fotografie tijdens corona. We reden naar de Zuidas en de wijk achter het Centraal station. Dit is een foto van mijn favoriete onderwerp DE Brug, in dit geval de Enneüs Heermabrug, dezee verbindt het Zeeburgereiland met het Steigereiland in het Amsterdamse stadsdeel Oost. De brug is vernoemd naar de politicus Enneüs Heerma (1944-1999).

Het is de eerst opgeleverde brug in IJburg en werd geopend in 2001. De brug vormt de belangrijkste toegangspoort tot IJburg en wordt sinds 2005 ook door de IJtram gebruikt. De brug werd in 2000 geplaatst en is een ontwerp van de Engelse architect Nicholas Grimshaw. De twee grote overspanningen zijn elk 75 meter lang. Het is een van de grootste bruggen van Amsterdam.

Brug nr. 2002 is door dezelfde architect ontworpen en een kleinere uitvoering van brug nr. 2001. Deze brug verbindt het Steigereiland met het Haveneiland. De IJtram maakt gebruik van beide bruggen.

De Enneüs Heermabrug heeft in 2002 de Nationale Staalprijs, in de Categorie D Infrastructuur en overige staalconstructies, gewonnen.

(bron wiki)