Amsterdam
Stadssafari Amsterdam
Het is maandag 25 september als de winnaars van de Swarovski win-actie: “gezocht stads-safarigangers” (georganiseerd door Columbus Magazine) zich, met hun introducees, in de vooravond ter hoogte van het fotomuseum Huis Marseille verzamelen op de Keizersgracht in Amsterdam.
Om 19.00 uur wordt iedereen door Columbus webmaster Saphira Siahaya-Ursepuny welkom geheten en deelt Kim van Winghe van Swarovski Optik de bruikleen verrekijkers uit. Aansluitend stelt stadsecoloog Anneke Blokker zich voor.
De eerste stop is het drijvende nest van de “beroemde” meerkoet welke ook een rol heeft in de film “De Wilde Stad” (www.dewildestad.nl). De meerkoet woont op stand in de Keizersgracht en zijn drijvende nest bevat veel bouwmaterialen, plastic, takken, blaadjes tot een zonnebril toe. Ik denk dat we er wel van uit kunnen gaan dat de wijnfles niet van de meerkoet is en niet door de loopvogel is leeggemaakt.
Op de hoek van de Leidsegracht zien we helmgras met gele bloempjes als verticale tuintjes op de kademuren groeien terwijl we verrrast worden door een boomkruipertje zoekend naar insecten in de ruwe boomschors van de iep.
Een groepje groene halsbandparkieten (in de jaren ’70 losgelaten) passeert ons kwetterend als we de route vervolgen naar het Molenpad waar de verrekijker goed van pas komt om te raden wat zich onder de dakrand van het pand op nr. 15/17 bevind.
Het blijken nesten te zijn van gierzwaluwen welke inmiddels al zijn vertrokken naar Congo in Afrika zo’n 9.000 kilometer hier vandaan. Dat wij mensen blij moeten zijn met de zwaluwen blijkt wel uit het feit dat een zwaluw 15.000 insecten per dag eet en het is dus maar te hopen dat ze volgend jaar weer terug komen.
Bij de brug op en over de Prinsengracht zoekt een zilvermeeuw naar voedsel, steeds meer meeuwen trekken de steden in om voedsel te zoeken en ze beperken zich niet tot de steden dichtbij, maar vliegen het hele land door.
Op de hoek met de Leidsegracht en de Lijnbaansgracht wijst Anneke ons op het politieburo wat niet alleen een gebouw is om te werken, maar ook om te overnachten en wel voor de dwergvleermuis. Anneke laat het formaat van de vleermuis zien aan de hand van luciferdoosjes waarin een vleermuis zou passen en een suikerklontje geeft het maximale gewicht van het beestje aan.
Eenmaal in de lucht heeft de vleermuis echter een spanwijdte van 18-24 centimeter, de tekeningen in de luciferdoosjes geven ook dit weer.
Amsterdam kent wel 10 soorten vleermuizen binnen zijn grenzen en net als de zwaluwen eten ze voornamelijk insecten en in tegenstelling wat veel mensen denken zijn vleermuizen niet blind.
Aan de hand van foto’s wordt duidelijk dat Amsterdam een grote diversiteit aan dieren heeft: 60 soorten vis (waaronder haring in het IJ), 50 paartjes ijsvolgels, zeehonden in het IJ (en soms in de grachten), slechtvalken welke er met hun hoge vliegsnelheid niet voor terugdeinzen een stadsduif te vangen, bruine ratten en niet te vergeten de groeiende populatie vossen.
We laten de informatie op ons inwerken als we naar het parkje tussen de Singelgracht en de Stadhouderskade lopen om stil te staan bij de gigantische platanen in het zogenaamde “Leidse bosje”.
Van een bos is hier overigens geen sprake er is net genoeg ruimte om de twee platanen te laten groeien.
Wel zijn het de dikste bomen van Amsterdam leuk detail is het beeldje in een van de bomen van een houtzagertje die de tak waarop hij staat aan het doorzagen is.
Een zebra ……. nee, niet in het wild ….. maar een zebra-pad, we steken namelijk over naar het Vondelpark.
Anneke deelt enkele detectoren uit om de aanwezigheid van vleermuizen hoorbaar te maken en al gauw laten de apparaten weten dat ze er ook echt zijn en zijn er ook fysiek waarnemingen.
Zowel de dwergvleermuis als ruige dwergvleermuis blijken hier rond te vliegen op zoek naar een hapje en wellicht een partner.
Het is paartijd voor de vleermuizen en medio juni worden dan de jongen geboren, deze zijn roze en 1,6 tot 1,8 gram zwaar, na drie dagen gaan de ogen open en na drie weken kunnen ze vliegen en de ons soms irriterende insecten vangen.
Een reiger loopt overstoorbaar door het park terwijl Anneke met passie over haar specialiteit "de vleermuis"vertelt maar oog en oor houdt voor alle overige dieren.
(https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/parken/vondelpark)
De leuke en leerzame stadssafari is op deze mooie en droge avond ten einde en na het inleveren van de detectoren, verrekijkers en bedankjes keert iedereen huiswaarts.
Dank aan:
Anneke Blokker
Kim van Winghe
http://nl.swarovskioptik.com/nature
Saphira Siahaya-Ursepuny
Lola Cooper
https://www.columbusmagazine.nl/
Alle overige aanwezigen