Wandelrondje Amsterdam
Wandelrondje Amsterdam
Oom en tante uit De Achterhoek vroegen vorige maand of ik een wandelrondje Amsterdam voor hun en hun Belgische vrienden wist. Dus bij deze een wandelroute die met plezier in een paar uur door mijn oom, tante en vrienden is afgelegd (inclusief pitstops). De route is een beschaafde mix van historie, design, drank, tabak en sex.
A – CENTRAAL STATION - BEGINPUNT
B – ZEEDIJK
De Zeedijk werd aangelegd als dijk om Amsterdam tegen het IJ te beschermen, dat tot 1872 nog in open verbinding stond met de Zuiderzee. In de bocht van de Zeedijk is goed merkbaar dat de straat de loop van de oude dijk volgt.
De omgeving behoort tot Amsterdams oudste buurten. De bocht van de Zeedijk was tot de 17e eeuw een van de meest respectabele woonplekken. Na de aanleg van de luxueuze Herengracht verhuisden de rijke kooplieden en werd het gebied een uitgaansgebied voor passagierende zeelieden.
Op Zeedijk 1 staat 1 van de 2 nog bestaande houten huizen van Amsterdam.
De Zeedijk loopt evenwijdig aan de oostelijke grens van de rosse buurt. Vanaf de 19e eeuw ontwikkelden de Walletjes zich hier tot de hoerenbuurt en nam het aantal horecagelegenheden toe. Hoewel er veel geld werd verdiend, werd er niet geïnvesteerd. De Zeedijk verwaarloosde en werd berucht als no-go area en centrum van de drugshandel.
Met de vestiging van Chinezen in de buurt werd de straat het centrum van het Amsterdamse Chinatown. Sinds 2000 staat op nummer 108 - 116 de boeddhistische He Hua Tempel.
C – OUDEKERK
De Oude Kerk is het oudste bestaande gebouw van Amsterdam en bevindt zich aan het Oudekerksplein. De kerk werd (waarschijnlijk in 1306) gewijd aan de heilige Nicolaas, bisschop van Myra en overleefde de Beeldenstorm.
D – KROMBOOMSLOOT
De Kromboomssloot is een gracht in de Lastage (Nieuwmarktbuurt). De gracht werd in 2007 verkozen tot een van de mooiste straten van Amsterdam. Enkele gebouwen aan de Kromboomssloot zijn pakhuis Schottenburch en het voormalige kantoor en magazijn van spellenfabrikant Jumbo.
De Kromboomssloot is zo'n vijf eeuwen oud. Zoals de namen al aanduiden is de Rechtboomssloot kaarsrecht terwijl er in de Kromboomssloot een bocht zit.
E – OUDE HOOGSTRAAT 22
Oude Hoogstraat 22, bekend als het "smalste huis van Europa". Het huisje met een Amsterdamse klokgevel is 2,02 meter breed en 6 meter diep.
F – WONDERWOOD
Op het Rusland, in een mooi pandj met originele plafondschilderingen, zit Wonderwood. Het is misschien wel de enige winkel ter wereld die gespecialiseerd is in designmeubelen van plywood, oftewel gebogen laagjes hout. Van vintage designmeubelen uit de jaren ’40 en ’50 tot moderne meubels en re-editions. Van de vlinderstoel van Arne Jacobsen tot de LCW van Charles en Ray Eames. Maar je vindt er ook minder bekende ontwerpen. De eigenaar heeft de voor Amsterdam en de buurt zeer toepasselijke naam Wiet.
G – OUDEMANHUISPOORT
De doorgang van de poort die van de Oudezijds Achterburgwal naar de Kloveniersburgwal loopt, dateert ongeveer uit 1601, toen het complex als Oudemannen- en vrouwengasthuis verrees.
De winkelkasten werden reeds in 1757 in gebruik genomen door handelaren in goud, zilver, boeken, galanterieën en andere zaken.
H – DROOG – STAALSTRAAT 7
Droog is een Nederlands ontwerpbureau gevestigd in Amsterdam. Het bureau is in 1993 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. De winkels is een doos vol vrolijk stemmende design verrassingen.
I – HAJENIUS
Amerikaanse toeristen maken graag een ommetje om hier een kistje van hun geliefde Cubaanse sigaren te kopen die in eigen land door de boycot van Cuba niet te krijgen zijn. Het art deco winkelinterieur van Hajenius met zijn exclusieve sigaren en schitterende collectie pijpen verkeerd als een van de weinige uit deze periode nog vrijwel helemaal in de oorspronkelijke staat en heeft museale allure.
J – NOORD/ZUIDLIJN KIJKSCHACHT
Neem een letterlijk kijkje in deze Amsterdamse bodemloze put.
K – ENGELSE REET
Een van de kroonjuwelen van de Amsterdamse horeca zit in de Begijnensteeg: De Pilsner Club, maar beter bekend als De Engelse Reet. Het café dateert van 1893. Een rook- en muziekvrij café, en bijzonder, een café zonder bar.
L – SPUI – ’T LIEVERDJE
De benaming Lieverdje was door Henri Knap voor het eerst in 1947 gebruikt in zijn rubriek Amsterdams Dagboek in dagblad Het Parool. Hierin vertelde hij het verhaal van een kleine jongen van een jaar of tien, die een in de gracht gevallen hondje van de verdrinkingsdood had gered. Het Lieverdje symboliseerde hierin de straatjongens van Amsterdam, altijd op zoek naar kattenkwaad maar met een gouden hart.
In de jaren zestig werd het door de sigarettenfabriek gesponsorde beeldje het trefpunt van de "anti-rookmagiër" Robert Jasper Grootveld en zijn aanhang. De onbeheerste reacties van de "kippen" (politie) leidden weer tot provocaties, en zo ontstond rond het Lieverdje de beweging Provo.
M – BEGIJNHOF
Het Begijnhof in Amsterdam is het enige Middeleeuwse hofje gelegen binnen het Singel. Het hofje ligt bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad, op middeleeuwse straatniveau. In 1389 wordt voor het eerst gesproken van een hof (in een privilegebrief). Oorspronkelijk was het Begijnhof geheel omsloten door water (Nieuwezijds Voorburgwal, Spui en Begijnensloot). De achtergevels stonden dus in het water.
Beroemd is het gerestaureerde houten huis, Begijnhof 34. In Amsterdam bestaan nog slechts twee middeleeuwse houten huizen (het andere houten huis is Zeedijk 1).
N – SCHUTTERSGALLERIJ
Pal naast de Kalverstraat ligt een verrassend stukje historisch Amsterdam. Via een klein poortje en een pleintje loop je de drukte uit en bereik je de Schuttersgalerij waar, in het openbaar, 17e eeuwse schutterstukken hangen.
O – PALEIS OP DE DAM – TIMPAAN
Vers uit de restauratie: het priveoptrekje van Beatrix, a.k.a. het achtste wereldwonder. Sinds kort is het beeldhouwwerk van het timpaan weer voorzien van bladgoud en fonkelend marmer dat de welvaart verbeeldt die uit de vrede voortkomt: zeegoden en –wezens verbeelden de Amsterdamse dominantie op zee en betuigen hulde aan de Amsterdamse stedenmaagd die in het midden troont.
P – DAMRAK – RONDVAART
De steigers met diverse rondvaartboten voor nog een andere blik op de stad.