Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) image

Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)


Reisgids

Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Noord-Macedonië (voorheen: Macedonië) maakt deel uit van de Balkan en ligt ten noorden van Griekenland. Deze republiek is geheel door andere landen omsloten en grenst verder aan Albanië, Bulgarije en Servië-Montenegro. Het land is bijna even groot als Nederland maar heeft maar ongeveer twee miljoen inwoners. De langste rivier van het land, de Vardar, stroomt dwars door de hoofdstad Skopje heen. Het land ligt in een regio waar regelmatig aardbevingen voorkomen. Dit komt doordat er hier drie tektonische platen, de Europese, Aziatische en Afrikaanse, samenkomen. In 1963 is Skopje zwaar getroffen door een aardbeving waarbij een groot deel van de stad is verwoest. Ondanks dat er veel gebouwen niet meer bestaan is er nog genoeg te zien in deze hoofdstad. Zo is er de Stenen Brug die het nieuwere gedeelte van de stad verbindt met het oude gedeelte links van de rivier. In dit oude gedeelte zijn veel ambachtelijke winkeltjes te vinden. Ook zijn er in de stad nog veel Islamitische invloeden te zien; er zijn veel moskeeën en Turkse monumenten.

In Noord-Macedonië word je omgeven door een ongelofelijk groen landschap met ruige bergen en meren. Er zijn zestien bergen hoger dan 2000 meter en de hoogste is de 2764 meter hoge Golem Korab. Van de vele meren die Noord-Macedonië rijk is zijn de meren van Ohrid, Prespa en Dojran de meest bekende. Het meer van Ohrid is een van de diepste en oudste meren van Europa. Het is ca. drie miljoen jaar oud en bereikt een diepte van wel 288 meter. Wandelaars hebben het rijk in de bergen bijna voor zich alleen. Er zijn drie natuurparken in Noord-Macedonië die zich allemaal aan de westkant van het land bevinden. Het grootste nationale park is Mavrovo en hier kun je in de zomer terecht voor mooie wandel- en fietstochten. In dit park bevindt zich de berg Golem Korab. Het Pelister National Park kent een grote diversiteit aan flora en fauna en is het oudste park van het land. Galicica National Park is een berggebied tussen het Ohridmeer en het Prespameer. Het staat onder meer bekend om het eilandje Golem Grad, wat ook wel het slangeneiland wordt genoemd vanwege de grote slangenpopulatie.

Verder telt Noord-Macedonië veel oude stadjes, middeleeuwse kloosters, oude Turkse bazaars en orthodoxe kerken met bijzondere fresco’s. De bevolking is vriendelijk en maakt graag een (gebaren)praatje. In het land heerst een gematigd landklimaat met warme, droge zomers en koele winters met veel neerslag. In het zuiden kan het zelfs veertig graden worden in de zomermaanden. In de bergen is het koeler en valt er meer neerslag.

Als je graag dieren in het wild wilt zien zit je hier goed. Gieren, wolven, gemzen en zelfs beren en lynxen zijn slechts een paar voorbeelden van de vele diersoorten die hier voorkomen.

Noord-Macedonië is een land waar liefhebbers van natuur en cultuur nog veel kunnen ontdekken.

Wat zegt de community

(7)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Liefde voor muziek
Liefde voor muziek
Ohrid
CDahlkamp
Niemand te zien!
Niemand te zien!
Meren - Prespa en Ohrid
MaJaTa

Praktisch

  • Er geldt een positief reisadvies voor Macedonië. Alleen bij het grensgebied met Albanië is het advies om niet van de hoofdwegen te gaan of na zonsondergang te reizen. Verder kan het in grensgebied in het noorden ook onrustig zijn door incidenten tussen het leger en gewapende groeperingen. 

  • Er is geen visum nodig om Macedonië te bezoeken. 

  • Aanbevolen vaccinaties voor Macedonië:

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Macedonië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: denar (MKD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaar

    2 januari – Dag na Nieuwjaarsdag

    7-8 januari – Orthodox Kerstmis
    De orthodox-katholieke kerk volgt de juliaanse kalender waardoor feesten veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse kalender. In veel Oost-Europese landen, zoals Macedonië, wordt Kerstmis daarom in januari pas gevierd.

    1 mei – Dag van de Arbeid
    Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

    24 mei – St. Cyrillus en Methodius
    Op deze dag worden de broers Cyrillus en Methodius, twee christelijke monniken, geëerd omdat ze in Zuidoost-Europa hebben bijgedragen aan de verspreiding van het christelijk geloof.

    2 augustus – Dag van de republiek
    Herdenking van de Macedonische Ilinden opstand tegen het Turks-Ottomaanse Rijk in 1903.

    8 september – Onafhankelijkheidsdag
    Op deze dag wordt gevierd dat Macedonië sinds 1991 onafhankelijk is van Joegoslavië.

    11 oktober – Dag van de opstand
    Dag waarop in 1941 het verzet tegen de fascisten begon.

    23 oktober – Dag van de revolutie
    Op deze dag werd in 1893 de Binnenlandse Macedonische Revolutionaire Organisatie (VMRO) opgericht.

    8 december – St. Clemens van Ohrid
    De heilige Clemens van Ohrid was een van de zeven apostelen van Bulgarije en Macedonië. Hij wordt gezien als de eerste bisschop van de Bulgaarse orthodoxe kerk en hij heeft veel gedaan voor het land op het gebied van taal en educatie.

    De data voor Pasen, Goede Vrijdag, Pinksteren, Ramadan en het Suikerfeest verschillen elk jaar.

  • Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Noord-Macedonië (voormalig Macedonië), dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type F
  • Tijdsverschil: Geen tijdsverschil
    De hoofdstad van Macedonië is Skopje.
    Het oppervlak van Macedonië is 60% van Nederland.
    De gesproken taal/talen: Macedonisch, Albanees, Servokroatisch, Turks, Roma.