Vilnius

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Je neus achterna in Vilnius

Vilnius,
Litouwen


Deze zomer (2010) heb ik de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, bezocht. Van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, had ik me, anders dan van Tallinn en Riga, niet veel voorgesteld, maar Vilnius bleek een onverwacht leuke stad, om zo maar rond te wandelen, je neus achterna, en af en toe ergens binnen te stappen.
Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad is de Tweede Wereldoorlog, toen de bloeiende joodse gemeenschap werd weggevaagd. Al wandelend stuit je op een aantal plaatsen op gedenkplaten die herinneren aan het joodse verleden.
Heel katholiek is de Ausrospoort met een bedevaartkapel met Zwarte Madonna en votiefgaven. Vlak daarbij lunchte ik, supergoedkoop, bij een lokale pannenkoekenketen.
Loop ook binnen bij de overdekte markt bij het station, en bij de Universiteit (klein entreebedrag, je kunt er ook koffie drinken), een doolhof van binnenplaatsen met een mooie boekwinkel, Littera, met beschilderd plafond. Leuk vond ik ook het barnsteenmuseum/-galerie (nog? gratis), een moderne winkel waar in de kelder de geschiedenis van het barnsteen heel mooi wordt getoond (Sv.Mykolo 8, www.ambergallery.lt).
Op het Domplein, tussen de kathedraal, die er uit ziet als een Griekse tempel, en de klokkentoren, vind je een wenssteen: erop gaan staan en drie keer ronddraaien.
Toevallig was er een stadsfeest met braderie, eettentjes, live muziek, op de Gedimono prospektas, een grote winkelstraat. Op nummer 50 at ik prima bij restaurant Esse.
Heel veel heb ik ook nog niet gezien, nog een keer terug dus.
Op de foto (later aan de tip toegevoegd) het presidentieel paleis.