Letland image

Letland


Reisgids

Letland
Europa
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

In het noordoosten van Europa, tussen Estland, Litouwen, Rusland en Wit-Rusland ligt Letland. Dit middelste land van de Baltische Staten bestaat grotendeels uit een laagvlakte die in het oosten wordt omringd door lage heuvels. Grote delen ervan bestaan uit moerassen. Letland heeft veel water: een ongerepte kust en veel meren en rivieren.

De langste is de Daugava van de 1020 kilometer, waarvan 370 kilometer door Letland stroomt. Net als Estland en Litouwen werd Letland eeuwenlang bestuurd door buitenlandse machten. In 1991 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Vanuit de levendige hoofdstad Riga kun je gemakkelijk het hele land bereizen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een nationaal park, een van de mooie kastelen of ga hiken over een van de vele wandelpaden in Letland.

Letland telt circa 2,7 miljoen inwoners waarvan bijna 1 miljoen in de hoofdstad Riga woont. Deze stad wordt ook wel 'Parijs van het oosten genoemd'. Dit vanwege zijn prachtige architectuur, goede winkelmogelijkheden en cultuur. Het land is bekend om zijn volksliedjes, dans en midzomernachtfeesten. Het land kent prachtige zadnstranden en interessante natuurgebieden. Het veengebied Kemeri werd in 1997 uitgeroepen tot natuurreservaat en werd aangewezen als ‘natura 2000’- gebied. Meer dan de helft van het natuurpark, gelegen in de gemeente Jurmala, bestaat uit bos. In het park is van alles te doen, zoals karten, bowlen en kanoën.
Ongeveer veertig procent van Letland bestaat uit bos. Daarin leven allerlei voor ons exotische diersoorten zoals rendieren, wolven, lynxen en bruine beren. Bij de rivieren leven bevers en otters en aan de kust vind je zeehonden.

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

Van onze community

Letland Riga Jurmala
Letland Riga Jurmala
Riga omgeving
Ameerakker

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Letland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Letland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

    Reizen en corona 

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid: letse lats (LVL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari - Nieuwjaarsdag

    April - Goede Vrijdag (Christendom)
    Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

    April - Pasen (Christendom)
    Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

    1 mei - Dag van de arbeid
    Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden.

    4 mei - Herstel van de onafhankelijkheid
    Latvijas Republikas Neatkar+bas atjaunošanas diena. Op 4 mei 1990 verklaarde Letland zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Dit wordt jaarlijks op 4 mei gevierd. Als deze dag in het weekend valt, verschuift de feestdag naar maandag.

    9 mei - Dag van Europa
    De Dag van Europa (of Europadag) wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie.

    Mei - Moederdag
    Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. Moeders worden verwend en in het zonnetje gezet.

    1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
    Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

    23 juni - Midzomernacht (Sint-Jansnacht)
    De nacht van 23 op 24 juni. De Midzomernacht / Sint-Jansnacht met de daarop volgende ochtend werd algemeen gezien als een magische tijd, waarin het onmogelijke mogelijk werd.

    24 juni - Midzomer
    Midzomer is de langste dag van het jaar. Het is een keerpunt, net als Midwinter.

    18 november - Onafhankelijkheidsdag
    Nationale feestdag. Na de Duitse capitulatie werd op 18 november 1918 de onafhankelijke Republiek Letland uitgeroepen. Tijdens WO-I bezette Duitsland Letland. Meer dan 400.000 Letten vluchtten naar Rusland.

    24 december - Kerstavond (Christendom)

    25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)

    31 december - Oudejaarsavond

  • Letland – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Letland, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Letland gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type F
  • Tijdsverschil: 1 uur later
    De hoofdstad van Letland is Riga.
    Het oppervlak van Letland is 1,6x Nederland.
    De gesproken taal/talen: Lets.