Overig kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Trogir, klein maar fijn.

Overig kustgebied,
Kroatië


De Griekse, Romeinse en Venetiaanse geschiedenis van Trogir vind je terug in de vele kerken, paleizen,stadmuren met poorten en torens in het oude centrum van dit mooie stadje aan de Adriatische kust. Gelukkig is de architectuur, ondanks de nare oorlog aan het eind van de vorige eeuw, in een goede staat bewaard gebleven. In 1997 werd het hele centrum van Trogir daarom op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst.

De kathedraal Sveti Lovro (Sint-Laurens) is één van de mooiste voorbeelden van Romaanse en Gotische architectuur in Kroatië. Opvallend is de hoofdpoort, een meesterwerk in de Romaanse beeldhouwkunst door Master Radovan (1240). De kathedraal is met zijn fraaie Renaissance interieur één van de mooiste monumenten in Kroatië. De klokkentoren van de kathedraal is het beste voorbeeld van de vermenging van bouwstijlen in Dalmatië. Elke verdieping is gemaakt in een andere stijl, van romaans tot laat-renaissance.

Trogir ligt op een klein eiland. Daar tegenover ligt het eiland Ciovo met leuke dorpjes, stranden en verborgen baaien. Je kunt hier dus gemakkelijk een hele dag zoet brengen.
En als je toch eerder uitgekeken bent dan ligt 27 kilometer zuidelijker de interessante stad Split. Kortom, er is dus genoeg te zien en te doen. (Met dank aan Wikipedia voor aanvullende informatie.)