Eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cres

Eilanden,
Kroatië


Ik wil hier toch even een land breken voor het eiland Cres, een nagenoeg vergeten eiland in de Kvarnische golf, waar de liefhebber van ongebaande paden zich nog redelijk dicht bij huis kan uitleven.
Cres is een van de gemakkelijkst te bereiken eilanden vanuit Nederland: een pont die dagelijks meemalen vanuit de Istrische oostkust vaart brengt je er in 20 minuten. Het is een groot eiland (na Krk het grootste van Kroatie) en langrekt. Het is groen, kent verschillende vegetatiezones, is bergachtig en zeer dun bevolkt (slechts 4.000 inwoners).
Het zuiden van het eiland is vlak en voor de rest loopt er van noord naar zuid een bergrug van zo'n 600 meter hoog zodat je vanaf de kust steil omhoog moet. Het stadje Cres heeft een Italiaanse sfeer met zijn gekleurde huizen, smalle straatjes en zijn haven met vele terrasjes en restaurantjes. In het Noorden rond Beli, een oud dorp prachtig gelegen op een klif boven zee, vind je vele prachtige wandelpaden en ook voor de mountainbiker is dit een paradijs. De natuurliefhebber is bovendien verzekerd van een zicht op een of meerdere van de vele vale gieren die hier rondzweven (70 broedparen).
Het massatoerisme van Istrie lijkt hier zeer ver weg en de accomodatiemogelijkheden zijn kleinschalig en simpel.