Stedentrips in Kroatië: zo ontdek jij de mooiste steden & dorpjes en fijnste cultuur
We focussen ons eens níét op de prachtige stranden en eilanden van Kroatië, maar gaan voor verkenning van de mooiste steden en fijnste cultuur. Dankzij talloze tips reizen we in de voetsporen van Kroatië-fanatici langs verfrissende steden, gastvrije weldoeners, volksfestivals en verrassende dorpjes.
Flaneren langs kunstinstallaties in Zadar
De spotlights staan volledig terecht op Zadar © Communitylid DianaDM
Havenstad Zadar weet de schijnwerpers al een tijdje op zich gericht. Het bruist er, en dat is mede te danken aan de spectaculaire kunstinstallaties op de promenade. De grootste blikvanger is de kunstinstallatie Greeting to the sun, een soort glazen schijf die zonlicht absorbeert en ’s avonds verandert in een lichtgevende dansvloer. Het contrast met de oude stadskern is dan ook groot. De stadsmuren met bastions, de stadspoort en het fort staan nog fier overeind. Ook de St. Nicolaasvesting in het verderop gelegen Šibenik is onderdeel van een verdedigingssysteem dat op de Unesco-Werelderfgoedlijst prijkt. Wil je even de stad uit? Voor de kust liggen honderden eilanden, het ene nog mooier dan het andere. Mis in ieder geval het eiland Pag niet, dat door middel van een brug met het vasteland is verbonden.
Ontdek de stad en omgeving van A tot Zagreb
In Gornji Grad, het oude deel van Zagreb, moet je in sommige straten behoorlijk klimmen. © Communitylid Majata
Hoewel Zagreb jong van geest is, kan de Kroatische hoofdstad buigen op een geschiedenis van bijna duizend jaar. De oude binnenstad is dan ook dé plek om je trail te starten. Je vindt er nog typische Kroatische restaurants, cafés én gastvrijheid. Voor uitstapjes buiten de stad tippen we Centraal-Kroatië, het gebied ten noorden en oosten van Zagreb dat nog maar bij weinigen bekend is. En dat terwijl je aan de oevers van de Sava-, Drava- en Mura-rivier een van de mooiste en landelijkste Kroatische landschappen aantreft: glooiende heuvels en dalen bezaaid met wijngaarden, eiken-, loof- en beukenbossen. De regio heeft een ontspannen sfeer met romantische dorpjes en landhuizen.
Draag bij aan sociaal toerisme
In Vivodina ervaar je het authentieke Kroatische dorpsleven. © Jurgen Hillaert/ Kroatië-fotowedstrijd
Deze tip van Jurgen in de Kroatië-fotowedstrijd konden we je niet onthouden: 'Bezoek de kerk van Vivodina ( in de gemeente Ozalj in de provincie Karlovac) bij schemer. In deze welhaast sacrale sfeer ontmoette ik de Nederlander René Pronk die zich inzet voor de allerarmsten en eenzame ouderen in het Zumberak-gebergte. Je kunt bij hem overnachten en het échte dorpsleven ervaren. Via deze vorm van sociaal toerisme draag je bij aan de verdere ontwikkeling van het dorpstoerisme in dit gebied, waarvoor Pronk zich met hart en ziel inzet.'
De wijnmakers vinden het een grote eer als je langskomt voor een proeverij. © Jurgen Hillaert/ Kroatië-fotowedstrijd
Maar er is meer in het piepkleine dorpje met nog geen honderd inwoners. Vivodina is een van dé wijnhotspots van Kroatië. Op weinig plekken gaat de wijntraditie zo ver terug en staat nog zo zeker met beide benen in het heden. Er is door de geschiedenis heen vrijwel geen huishouden geweest zónder eigen wijnveld. De Vivodina Wine and Walk laat de beste wijnen en de ondubbelzinnige gastvrijheid van de regio samenkomen. De tour gaat langs maar liefst acht wijnvelden in een tijdsbestek van zes uur, waardoor er alle tijd is om de wijnen en makers te leren kennen.
Italiaanse invloeden in Istrië
De prachtig gekleurde paraplu's in de straten van Novigrad zijn een feest voor jong en oud. © Bart Manders/ Kroatië-fotowedstrijd
Istrië werd na de Eerste Wereldoorlog toegewezen aan Italië, waardoor die invloeden diep zijn doorgedrongen in de regio en stadjes. Je ervaart het onder meer in Novigrad, waar achter elke hoek in de smalle straatjes weer iets nieuws valt te ontdekken. Het pittoreske plaatsje wordt door Ils Niemans getipt als een topuitje voor met kinderen. Novigrad kent vele gezellige, kleurrijke straatjes; ideaal om doorheen te struinen.
Struin in de ruim 2000 jaar oude stad Porec over de boulevard en door het historische centrum. © Communitylid Moraimavdf
En dan ligt even verderop ook nog Poreč, net zo'n verkapte stadsdoolhof. De Eufrasiusbasiliek is gebouwd in de zesde eeuw, toen het Byzantijnse Rijk nog floreerde, en is de grote blikvanger van het smalle stadscentrum. De gigantische Griekse marmeren zuilen en de met mozaïek ingelegde vloer zorgen voor een spetterende entree zoals je die zelden ziet.
Parels aan het water: Dubrovnik, Trogir en Split
De lange stadsmuur van Dubrovnik voert je terug in de tijd. © Communitylid Antwan
Ze zeggen weleens dat muren worden gebouwd om schatten te beschermen. Voor de zuidelijke stad Dubrovnik is dat zéker het geval. Het fotogenieke centrum wordt omgeven door een 1940 meter lange vesting. Vanaf de muur zie je hoe het stadsleven zich eronder afspeelt en hoe schepen de haven binnen glijden. Een nóg mooier uitzicht op Dubrovnik heb je vanaf de naastgelegen Srd-berg. Even ontsnappen uit de stad? In het dorpje Trsteno, aan de zuidkust vlak bij Dubrovnik, zijn voor het derde en vierde seizoen van Game of Thrones de scènes opgenomen die zich afspelen in de paleistuinen van King’s Landing. De zee is daar zo helder en mooi en de mensen zijn zo aardig!
Het eiland met waar Trogir op ligt, is met bruggen aan het vasteland en het eiland Ciovo. © Communitylid Majata
De imponerende stadsmuur van Dubrovnik werkt goed tegen ongewenste indringers, maar is juist een magneet voor toeristen. Arieda tipt ons Trogir als alternatief: ‘Even mooi, of zelfs mooier, dan Dubrovnik, maar een stuk rustiger.’ Het historische centrum, in de derde eeuw gebouwd door Griekse kolonisten, lijkt gemaakt om in te verdwalen. Na overname van de Romeinen is Trogir tot op de dag van vandaag een van de best bewaarde Romeins Gotische complexen van Europa.
De Bell tower in het centrum biedt een prachtig uitzicht over de stad. © Foto links: Heleen Pennings. Foto rechts: Hugo Bink/ Kroatië-fotowedstrijd
De drie-eenheid van historische steden aan de Adriatische zee wordt gecomplementeerd door Split. Een stukje groter dan Dubrovnik en Trogir, omdat de stadskern in de middeleeuwen werd uitgebreid met kerken, burchten en paleizen. Het Paleis van Diocletianus, vernoemd naar de Romeinse keizer en opdrachtgever, vormt het kloppende hart waar de oude stad omheen draait. Maar dat is niet de enige bezienswaardigheid. Hugo Bink tipt: 'De Bell Tower in Split ligt in een mooi en gezellig centrum, is prachtig binnenin en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en ver daarbuiten!'
Bezoek de leukste lokale festivals
Om een land écht te leren kennen, verdiep je je in de lokale
tradities. En hoe kan dat nu beter dan met het bijwonen van een
volksfestival, waar de tradities en de mensen samenkomen? Het
muzikale feest in Omis, jaarlijks in juli,
is een van de grootste waar de traditionele Klapis
(vrije vertaling: gezelschap) centraal staat, waarbij zo'n vijf tot
acht koorleden samenkomen voor een muzikaal onderonsje. Ze zeggen
dat de Dalmatiërs hun ware aard met deze zangvorm met ziel en
zaligheid kunnen uiten. Vanaf het St. Michael's plein in Omis
is de akoestiek van de van oorsprong kerkelijke muziek nóg
indrukwekkender.
Andere lokale festivals zijn kleinschaliger, maar daardoor ook
intiemer. Tijdens Rabska Fjera, jaarlijks van 25 t/m 27 juli op
het eiland Rab, hult de lokale bevolking zich drie dagen lang in
klassieke klederdracht en houdt ze een kruisboogschutterstoernooi.
Vergelijkbare feesten, waarbij de locals in klederdracht
feestvieren en traditionele muziekvormen centraal staan,
zijn Brodsko Kolo Festival (juni) en Vinkovci
Autumn (september).
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het
Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!