Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een gondeltripje voor 2 euro pp

Venetië,
Italië


Neem eens de Traghetto ipv de Vaporetto!
Naast de Vaporetto, een soort waterbusdienst en het typische openbaar vervoertransport in Venetië, kun je ook gebruik maken van een klein maar origineel vervoersmiddel dat je naar de overkant van de Canal Grande brengt. In stijl, namelijk met de gondel!

Het is een goedkope manier om toch een gondeltripje te maken. Als toerist wordt er van je verwacht dat je rond de 2 euro per persoon betaalt (bijna 3x zoveel als een inwoner van Venetië), maar het is beduidend minder dan het huren van de toeristische gondel. "Traghetto" betekent veerboot in het Italiaans. De meeste Traghetto's worden al generaties bemand door dezelfde families. In het verleden (rond 1950) waren het er 30, maar er zijn er nu 7 van overgebleven.

Van "Fondamente S. Lucia" (voor het treinstation) naar "Fondamenta San Simeón Piccolo"
Van "San Marcuola" naar "Fóndaco dei Turchi" (bij het Natuur historisch Museum)
Van "Santa Sofia" (vlakbij Ca' D'Oro)" naar "Pescaria" (vismarkt)
Van "Riva del Carbòn" naar Fondamente del Vin"
Van "Sant' Angelo" naar "San Tomà"
Van "San Samuele" naar "Ca' Rezzónico"
Van "Campo del Traghetto" naar "Calle Lanza"

De routes staan ook meestal aangegeven op een goede kaart van Venetië. Zoek dan naar de rechte lijnen die de Canal Grande oversteken. Daarnaast wordt het in de nabijgelegen steegjes ook aangegeven met gele borden. Zoek naar een kleine houten pier, vaak met een simpel bordje waarop staat hoeveel de overtocht kost. De boten varen bijna continue op en neer, dus je hoeft meestal niet lang te wachten. Na de overtocht betaal je de veerman contant(!) uit. Zorg dus dat je genoeg kleingeld op zak hebt.