Umbrie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Romeinse ruïnes zonder toeristen: Carsulae

Umbrie,
Italië


Het prachtige Umbrië is vooral bekend door zijn topattracties de toeristensteden Perugia en meer nog Assisi. Die moet je inderdaad niet overslaan maar als de drommen toeristen je te veel worden raad ik je een rit aan naar Carsulae zo’n 75 kilometer ten zuiden van Assisi (en 100 km ten noorden van Rome).

Hier liggen prachtige Romeinse ruïnes in het landschap die nauwelijks bezocht worden door toeristen. Carsulae was een belangrijke stopplaats aan de Via Flamina van Rome naar Rimini. De weg is hier nog goed te zien compleet met ingesleten karrensporen en al. Het amfitheater, het forum en de rondboog van San Daminao behoren tot de belangrijkste gebouwen. De opgravingen zijn in de 18e eeuw geïnitieerd door het Vaticaan.

Het ruineterrein van Carsulae is ook een heerlijke plek voor een picknick.

Carsulae ligt vlak bij de bron van San Gemini, een bekend bronwater in flessen uit Italië. Vier kilometer verder ligt het stadje San Gemini zelf. Als je uitgekeken bent in Carsulae is het stadje zeker een aanrader. De huizen zijn voor een deel nog Middeleeuws en de kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw. Het is een klein plaatsje op een heuvel en daardoor heel sfeervol. Er zijn ook enkele hotelletjes.