Umbrie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Orvieto in Umbrie

Umbrie,
Italië


Als je een aantal dagen in Rome of Florence bent, maak dan eens een uitstapje naar het charmante, middeleeuwse stadje Orvieto, in de prachtige wijnregio Umbrie in het midden van Italië. Orvieto is heel makkelijk per trein te bereiken, want het ligt op het traject Rome-Florence.

Vanuit beide plaatsen vertrekt elk half uur een trein. Vanuit Rome zit je in per sneltrein met een uur in Orvieto, per regionale trein met een uur en een kwartier. De treinen vanuit Florence doen er respectievelijk een uur en veertig minuten en tweeënhalf uur over. Zie voor meer informatie over de treinen: [url="http://trenitalia.it" target="_blank"]http://trenitalia.it/homepage_en.html[/url]

Orvieto ligt op een plateau van vulkanische turfsteen. De mooie middeleeuwse gebouwen zijn opgetrokken uit hetzelfde vulkanische gesteente. De belangrijkste trekpleister is de indrukwekkende 'Duomo di Orvieto', een bijzonder mooie kathedraal. Het schip van de duomo is gebouwd in romaanse stijl dat doet denken aan Sienna en de voorgevel in gotische stijl, met vele pasteltinten en tierelantijnen. Een fraai contrast.

In het centrum van Orvieto biedt de 42 meter hoge romaanse toren 'Torre del Moro' een weids uitzicht over de stad en de omgeving. Orvieto heeft tevens een paar interessante historische musea en je kunt bijvoorbeeld ook afdalen naar de turfsteengrotten onder de stad. Neem een jas mee, want de temperatuur in de grotten is slechts vijftien graden. 's Avonds kun je in Orvieto heerlijk eten in de typisch Italiaanse restaurantjes. De regio kent vele specialiteiten, zoals zwarte truffel, wildzwijn en Umbricelli, een speciale pastasoort.

Vanuit Orvieto kun je bovendien diverse wandelingen maken door het schitterende gebied vol wijngaarden, olijfbomen en cipressen. Hoe verder weg je wandelt, hoe beter het uitzicht op het stadje gelegen op de turfsteen-berg. Het gebied leent zich bovendien uitstekend voor een bezoekje aan de vele wijnlanderijen in de buurt. Proef vooral de Orvieto Classico Superieur. Mmm...proost!