Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar de grot van de moedergodin: Capri als wandelbestemming

Napels,
Italië


Ruim een week geleden plaatste ik al een tip over de wandeling naar de Romeinse Villa van Keizer Tiberius: Villa Lovis.

In deze tip beschrijf ik mijn tweede wandeling naar de Arco Naturale, de Grotta di Matermania en het uitzichtspunt Belvedere Di Tragara met grandioze uitzichten over de zee en de beroemde Faraglioni, drie enorme rotsen die uit de zee oprijzen. Een ervan heeft een natuurlijke boog waardoor de boten varen.

Wie deze wandeling wil uitvoeren doet er goed aan om voldoende drinken mee te nemen. Je komt behalve het restaurant 'Le Grotelle' net voor de routesplitsing naar de Arco Naturale, geen restaurantjes tegen. In totaal daal je zo'n 775 trappen af, afgewisseld met vlakkere paden.

Je begint de wandeling op de Piazzetta in Capri. Hier neem je de Via Botteghe. Op de kruising met Via Sopramonte loop je de Via Matermania in. Na 20 minuten kom je bij een splitsing. Ga hier linksaf om de Arco Naturale te bekijken. Deze boog is zo'n 12 meter breed en 18 meter hoog en licht hoog boven de zee. Vroeger was het een grot, maar door een aardverschuiving werd deze vernietigd en bleef deze boog over. De boog vormt een mooi frame voor foto's van de spectaculaire kust en zee van Capri.

Hierna loop je terug naar de kruising om het andere pad in te slaan. Deze leidt naar de Grotta di Matermania. Deze grot is 10 meter hoog, ruwweg 30 meter lang en 20 meter breed. Deze grot werd in de Romeinse tijd gebruikt om de Moedergodin Cybele te vereren. Cybele stond niet alleen voor vruchtbaarheid en verzorging, maar was ook een godin met macht tot wie men zich kon richten voor bescherming. Daarnaast is deze grot ook gebruikt als luxe nymphaeum, waar inwoners elkaar konden ontmoeten om te dineren en te relaxen. Je ziet nog restanten van muren om de grot af te sluiten.

Hierna loopt de weg door tot aan de Punta Massullo waarop de Villa van Curzio Malaparte staat. Volg vanaf hier de Via Pizzalungo tot aan de Belvedere di Tragara. Natuurlijk heb je al eerder in deze route zicht op de Faraglioni rotsen die stijl uit zee oprijzen. Maar hier sta je er het dichtste bij.
De Via Tragara brengt je weer terug naar het centrum van Capri.

Deze route is inspannend, maar in mijn ogen de mooiste wandeling die je op Capri kunt maken.