Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In keizerlijke voetsporen: Capri als wandelbestemming.

Napels,
Italië


Tijdens een vakantie aan de Italiaanse zuidkust heb ik zelfstandig een dagtocht naar Capri gemaakt. Excursies zetten je allemaal in een bootje naar de blauwe grotten en droppen je vervolgens in de hoofdstad om te shoppen en als je geluk hebt breng je nog een bezoek aan Villa San Michèle in Annacapri.

Ik wilde graag de natuurlijke schoonheid zonder hordes toeristen beleven en wat meekrijgen van de historie. Het was zo verschrikkelijk mooi en rustig dat ik mijn ervaring graag met jullie wil delen.

Capri bereik je vanuit Napels of Sorrento met de veerboot, [url="http://www.capri.com/en/ferry-schedule" target="_blank"]zie hier voor tijden en prijzen.[/url]
Je komt aan in de Marina Grande alwaar je te voet of met een tandradbaantje naar Capri Stad kunt gaan. Dáár is het al vroeg erg druk waardoor je schuifelend door de winkelstraatjes gaat. Het gros van de toeristen blijft echter rond de dorpspleintjes en in de winkelstraat hangen. Sla je ergens een zijstraatje in, dan heb je het rijk voor je alleen. Kleine, smalle straatjes voeren je langs witte huisjes met romantische patiotuinen en langs pittoreske kerkjes de stad uit naar prachtige natuur.

Zelf heb ik twee wandelingen gemaakt die ik van harte kan aanbevelen. In deze tip beschrijf ik de eerste wandeling naar de Romeinse Villa Jovis, de villa van Keizer Tiberius, op de berg Monte Tiberio.

Hiervoor verlaat je het centrum via de straat ‘Via le botteghe’. Je komt langs de 14e eeuwse kapel ‘San Michèle della Croce’. Bij de kruising met de ‘Via Sopramonte’ loop je de Via Tiberio in en blijft die alsmaar volgen.
Het smalle weggetje voert je door bloemrijke straatjes het stadje uit en vervolgens geleidelijk stijgend, over een mooi pad met prachtige uitzichten, naar de meest oostelijke, ca 300m. hoog gelegen punt van het eiland. Daar kun je genieten van een prachtig uitzicht op Sorrento, de Amalfi kust, Napels en de Vesuvius.
Hierboven kun je de restanten van de villa van Keizer Tiberius bezoeken. Je ziet nog de cisternen en thermen van deze villa en de Salto di Tiberio op (297m.), vanwaar de keizer zijn gevangenen de zee in wierp. Op de top van de Monte Tiberio ligt nog een 17e eeuwse kerk. De tocht naar boven neemt een uur in beslag, naar beneden gaat het een stuk sneller.

Villa Jovis is dagelijks open van 09.00 tot één uur voor zonsondergang.