Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het hele jaar Kerstmis

Napels,
Italië


In de Via San Gregorio Armeno, in de oude binnenstad van Napels worden het hele jaar door kerststallen in alle soorten en maten gemaakt. Voor elke portemonnee is er wel iets in hout, terracotta, gips of plastic te vinden. Daar zitten echte kunststukjes tussen.

Napels heeft een eeuwenoude kerststallentraditie, die is uitgegroeid tot een ware kunstvorm. De eerste Napolitaanse kerststal stamt volgens verhalen al uit 1025. Oorspronkelijk was de kerststal alleen in kerken te vinden maar in de achttiende eeuw werd het ook een onmisbaar onderdeel van de kerstversiering in de huizen van de rijke adel hier.

De Napolitaanse kerststal beperkt zich niet alleen tot de kribbe. Er zijn heel veel andere gebeurtenissen uit het Kerstverhaal te zien: de komst van de aartsengel Gabriël bij Maria; de herberg waar Maria en Jozef geen onderdak vonden; de scène waarbij de herders de ster zien die de geboorte van Jezus aankondigt; het bezoek van de drie koningen; de vlucht naar Egypte enzovoort, enzovoort. In al deze scènes zie je heel veel verschillende mensen en dieren zoals muzikanten, een herbergier, vissers, dorpelingen met een ezel, bedelaars, een boer met schapen, een kastanjeverkoopster, een pijprokende man en een bakker met een pizza-oventje. De achtergrond van dit geheel is een landschap van tempelruïnes en Napolitaanse dorpsstraatjes.

Een van de mooiste en grootste voorbeelden staat in het voormalige koninklijk paleis in Caserta, 36 kilometer buiten Napels. Over dit paleis heb ik een aparte tip geschreven.

De Napolitaanse kerststal is niet alleen een religieus symbool. Tussen de Bijbelse figuren staan beelden van bekende Italianen, politici, filmsterren en voetballers maar ook internationale beroemdheden. Vorig jaar kon je dus een bebloede Silvio Berlusconi kopen, nadat een onverlaat hem een replica van de Milaanse Dom tegen zijn gezicht had gegooid.

Ook de UNESCO ziet het belang van deze traditie. De Napolitaanse kerststal is tot cultureel werelderfgoed verklaard.

De meeste winkels met kerststallen in de oude binnenstad van Napels zijn geopend tussen tien uur en twee uur en gaan ook weer open tussen vier en acht.

Op You Tube kun je een paar leuke video impressies van de winkeltjes in de Via San Gregorio Armeno vinden.

Wie op zoek is naar een origineel souvenir moet hier zeker eens gaan kijken.

(Helaas geen foto, want tijdens deze reis heb ik mijn fototoestel laten vallen....)