Lombardije en de meren

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Basilica di Santa Maria Maggiore

Lombardije en de meren,
Italië


Twee jaar geleden, ook midden in de winter, was ik in het verrassend leuke en mooie plaatsje Bergamo. Bergamo ligt in noord-Italië. Zo'n 40 km ten oosten van Milaan. Bergamo kan worden onderverdeeld in een hoog en laag gedeelte.
Het hoge gedeelte is de oude middeleeuwse stad, die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd. Het heeft maar enkele entreemogelijkheden door de ommuring die nog vrijwel geheel in tact is. Centraal ligt de Piazza Vecchia (het centrale plein), met daaraan/achter het Palazzo della Ragione, de dom en de kerk van de foto: Basilica di Santa Maria Maggiore, met daarin het graf van de musicus Gaetano Donizetti. (binnen mag je helaas niet fotograferen, maar het is fantastisch om te zien)
Het laaggelegen deel van de stad, onder andere door middel van een kabeltrein verbonden met het oude centrum, herbergt behalve instellingen als het gemeente- en provinciehuis, ook de meeste woonwijken, het station en het bezienswaardige museum Accademia Carrara met werken van Botticelli, Rubens en Rafaël. (tekst mmv wikipedia)