Florence

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoe bestel je ijs in Italië

Florence,
Italië


Niets is saaier dan op een toeristische plek in het Engels iets te bestellen. Veel leuker is om dat in de taal van het land te doen. En als je in Florence bent wil je als kind natuurlijk een Italiaans ijsje! Het allereerste wat we met de kinderen doen is de noodzakelijke woordjes leren. Wil je een bekertje of een hoorntje? Wil je 1 bolletje of 2? (of 3!) Je hoeft gelukkig maar een paar woorden te leren, dus het is niet moeilijk. Daarbij krijg je als beloning je felbegeerde ijsje.

Berkertje of hoorntje? Niet elke ijswinkel heeft deze keuze maar ons winkeltje wel. Het woord voor bekertje is “coppa” en voor hoorntje “cono”. Je vraagt om “una coppa” (oena koppah) of “un cono” (oen konnoh), maar daar blijft het vaak niet bij. Soms zie je verschillende soorten hoorntjes staan waar je uit kan kiezen, dan is het een kwestie van aanwijzen.

Hoeveel bolletjes? De grootte van het bekertje of hoorntje maakt niet zoveel uit. De ijscoman is een expert in het proppen van het ijs in zelfs de meest kleine bekertjes. Daarom vertel je ook hoeveel bolletjes je wilt. Het woord dat je gebruikt is “gusti” dat ‘smaak’ betekent. Dus eigenlijk vertel je de verkoper hoeveel smaken je wilt. Het aantal smaken is het aantal bolletjes dat je krijgt.

Dan als afsluiting een voorbeeld van het bestellen van een ijsje met twee bolletjes. De zin die je dan zegt is: “Un cono con due gusti, per favore” (oen konno kon doe-è goestie. Per faboorè). Je betaalt eerst en dan krijg je het ijsje. En mocht je twijfelen… doe dan net als onze kinderen; eerst de kunst afkijken. Een extra voordeel is dat het wachten je nog meer tijd geeft om de lekkerste smaken uit te kiezen!