Florence

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Werelderfgoed#11

Florence,
Italië


Het historisch centrum van Florence is sinds 1982 Werelderfgoed. In plaats van een foto van een bekende plek kies ik voor deze foto, van het MNAF.
Bij een herhaald bezoek aan Florence is het leuk om het MNAF te bezoeken, het Museo Nazionale Alinari della fotografia.
Dit museum is ontstaan vanuit het fotoarchief van de broers Alinari, meer dan een miljoen glasnegatieven. De fratelli Alinari waren pioniers van de fotografie in Italia. Ze fotografeerden aanvankelijk de grote kunstwerken in Italë, bedoeld voor toeristen die in de 19e eeuw Italië bezochten. Later maakten ze ook meer documentaire foto’s van het straatbeeld in Italiaanse steden. Hun foto’s zijn nu van nut bij wetenschappelijk onderzoek en restauraties.
Het museum zit aan het Piazza Santa Maria Novella, recht tegenover de kerk, in de Leopoldine (naar groothertog Pietro Leopoldo), aanvankelijk een oud Franciscaner hospitaal, een hospitium voor pelgrims, later een school voor arme meisjes. Het museum laat in zeven vaste tentoonstellingen verschillende aspecten van de fotografie zien: de oorsprong van de fotografie met onder andere oude daguerrotypen, de bloei van de fotografie, maar ook fotoalbums, fototoestellen en reclamemateriaal. Sommige beelden vond ik behoorlijk indringend, zoals een oude foto van een straatarme vissersfamilie in Napels.