Campania

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geniet van het Palazzo Reale in Caserta

Campania,
Italië


Mensen die Napels bezoeken wil ik graag de tip geven om ook naar Caserta te gaan. Het Palazzo Reale van Caserta heeft tussen 1780 en 1861 dienst heeft gedaan als woon- en werkpaleis van de koningen van Napels en Sicilië. Qua formaat en inrichting doet het beslist niet onder voor Versailles.

De architect was Luigi Vanvitelli, zoon van de in Amersfoort geboren kunstschilder Casper van Wittel. Luigi moest zijn achternaam veritalianiseren om in Italië als architect te kunnen werken. Vanvitelli ontwierp een rechthoekig gebouw met 1200 zalen en kamers. De afmeting van het paleis bedraagt 247 bij 184 meter. Heel bezienswaardig zijn het grote trappenhuis, de troonzaal en het fraaie theater.

De eerste steen werd in 1752 op de verjaardag van koning Karel III van Bourbon gelegd. In de achttiende eeuw was het niet moeilijk om gratis arbeidskrachten te vinden. Heel wat Barbarijse zeerovers werden hier als krijgsgevangenen te werk gesteld.

Caserta ligt 36 kilometer ten noorden van Napels. De plek van dit koninklijk paleis is om veiligheidsredenen gekozen. Napels zelf ligt namelijk nogal kwetsbaar. De stad is in het verleden vaak via zee overvallen door rovers en legers van vreemde mogendheden. Caserta is ook gekozen omdat het in een bosrijk gebied is gelegen: de koning kon met zijn gasten vanuit zijn tuin ongehinderd gaan jagen op het vele wild.

In 1997 is het gebouw met de tuinen en het aquaduct, dat de fonteinen van water voorziet, door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De tuinen zijn meer dan drie kilometer lang en onderverdeeld in verschillende stijlen.

Een van de kamers is voor een groot deel gevuld met een gigantische kerststal. Napels is al eeuwenlang beroemd door de fabricage van prachtige kerststallen.

Het paleis is ook een locatie waar filmopnames kunnen worden gemaakt. Dit is onder andere gedaan voor Ocean's Thirteen en het Bernini Mysterie (Angels en Demons)

Ga niet op dinsdag want dan is het paleis gesloten.

Foto’s kan ik jullie helaas niet laten zien omdat ik in Napels mijn fototoestel op de plavuizen van de hotelkamer kapot heb laten vallen. Via Wikipedia kun je gelukkig toch een goede indruk krijgen van dit imposante paleis.