Westland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zeehonden spotten

Westland,
IJsland


In Reykjavik wordt elke toerist die de haven durft te passeren belaagd met een overvloed aan boottours voor het spotten van walvissen, papegaaiduikers en ook zeehonden. Maar het kan ook anders.

Op het schiereiland van Snaefellsness is het mogelijk om in je eentje tientallen zeehonden te zien. Als je route 54 volgt richting snaefellsjokull nationaal park, kom je op een bepaald moment aan de linkerkant een afslag tegen 'ytri-tunga'. Deze weg leidt je een kilometer of wat van de weg af, naar een relatief verlaten baai. Overdag durven er nog redelijk veel toeristen te stoppen die net als jij op zoek zijn naar zeehonden, maar indien je tegen de avond aan gaat, heb je de kust voor jou alleen.

Ga rustig ergens zitten op een rotsblok en wacht tot de zeehonden naar je toekomen. Ze zijn erg nieuwsgierig en na 10 minuten dook er plots een zeehond op nog geen 10 meter van ons op. Al snel werd hij gevolgd door andere zeehonden. Dit in combinatie met de ondergaande zon is een prachtig spektakel! Als je nog meer geluk hebt, komen ze je zelfs vergezellen op de rotsblokken om uit te rusten en om je beter te kunnen observeren,