Westland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De natuurwonderen van het Schiereiland Snaefellsness!

Westland,
IJsland


Het schiereiland Snaefellsness wordt gedomineerd door de vulkaan Snaefellsjokull (1446m) waarvan de krater schuilgaat onder een kleine ijskap. Er wordt beweerd dat de Snaefellsjokull magische krachten bezit. Bij helder weer heeft hij een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Gletsjertochten of sneeuwscootertochten zijn te regelen vanuit Arnarstapi en vanuit Olafsvik. Je kunt ook een 6 uur durende Whale Watching tocht vanuit Olafsvik maken.
Het is geweldig om een rondrit te maken en onderweg regelmatig te stoppen zoals bij Dritvik voor een grotbezoek. Op het kiezelstrand Djupalonssandur liggen 3 stenen. De grootste heet Fullsterkur (154 kg), Halfsterkur (100 kg), Halfdraettingur (54 kg). Als je Halfdraettingur niet kon optillen mocht je niet toetreden tot het vissersgilde. De kust aan de voet van de vulkaan is prachtig: in het zuiden steken 2 rotstorens Londrangur, waarschijnlijk oude kraterpijpen, uit de zee omhoog. Hier vind je ook de vogelrots Pufubjarg. Bij Hellnar loopt een schitterend voetpad langs de kust over het lavaveld Hellnahraun naar Arnarstapi. De rotskust bestaat uit grillige basaltformaties waar je talrijke zeevogels ziet.
Stykkisholmur is de grootste en gezelligste plaats en uitermate geschikt als uitvalsbasis. Je kunt deelnemen aan een boottocht langs vele eilandjes om vogels te spotten. Stykissholmur heeft verschillende oude, houten gebouwen, enkele gezellige cafe-restaurants en een paar winkels en galeries. Je kunt in Stykkisholmur fietsen huren om het schiereiland per fiets te kunnen verkennen.
Je gaat naar Grundafordur voor de watervallen.
Het schiereiland is uitermate geschikt voor wandelaars, zoals naar de prachtige explosiekrater Eldborg of naar het lavaveld Budahraun. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij diverse punten langs de kust, zoals bij Bardur of bij de vuurtoren van Skalanesnagi.
Het schiereiland Snaefellsnes is geweldig om te verblijven en een must om naar toe te gaan als je naar IJsland gaat.