Westland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Panorama met lupinen op Snaefellsness

Westland,
IJsland


Op het schiereiland Snaefellsness zie je overal de Snaefellsjökull opdoemen. Het is een 1446 meter hoge vulkaan die bedekt is met een gletsjer (jökull). Op heldere dagen is hij zelfs vanuit Reykjavik, dat 120 kilometer verderop ligt, zichtbaar. Volgens de oude saga's heeft de trolachtige figuur Barður in de negende eeuw de vulkaan voor het eerst beklommen en er wordt beweerd dat zijn geest nog steeds in de vulkaan rondwaart. Er staat een beeld van hem aan de kust.
Ik had meer oog voor de lupinen (Lupinus nootkatensis). Deze Alaska lupine is niet inheems; hij is geïmporteerd om erosie tegen te gaan en waar mogelijk de bodems te verbeteren. De lupine is een vlinderbloemige en kan stikstof uit de lucht omzetten in organisch materiaal. Het is dus een groenbemester, die goed gedijt op IJsland. De lupine heeft zich ook in het wild verspreid, met name op grindrijke gronden.
Hier zie je de lupine langs de weg. Let op met kinderen die de bloemen willen plukken; de bonen uit de peulen zijn giftig.