Rondom Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aurora Borealis fotograferen

Rondom Reykjavik,
IJsland


Jullie hebben ongetwijfeld allemaal wel eens gehoord van het Noorderlicht? Maar hoe krijg je dit het beste vastgelegd op de gevoelige plaat? Dat is eigenlijk helemaal niet zo lastig als dat het lijkt. Een goede Noorderlicht foto begint altijd met een goede DSLR camera of systeemcamera die hogere ISO waarde aankan.

De ISO waarde die je het best kan gebruiken ligt tussen de 400 tot 800 met een diafragma rond de F/2.8 - F/4 die hangt af van de activiteit van het poollicht. Een tweede pre is een groothoeklens bijvoorbeeld 10-20 mm of 17-40 mm, actief poollicht bedekt namelijk de gehele lucht en met de groot hoeklens kan het grootste deel van de lucht in beeld worden gebracht.

Gebruik de sluitertijd om het geheel het beste uit te lichten maar zet de sluitertijd niet al te hoog in want dan krijg je niet meer dan alleen een groene zweem door de lucht, als je de sluiter rond 5" / 10" seconden houdt krijg je meer detail in je foto.

Voor het zoeken van een mooie voorgrond is het altijd puzzelen en poollicht kan namelijk overal ineens verschijnen en ook ineens weer weg zijn dus een goede voorbereiding is beslist niet overbodig! Ga bijvoorbeeld overdag al opzoek naar een aantal mooie locatie, scheelt veel werk in het donker ;)

Een aantal mooie locaties rondom Reykjavik zijn bijvoorbeeld het Pingvellir N.P. en het gebied waar je doorheen rijdt richting Mossfealsbar langs deze weg zul je op een heldere koude avond ook veel bussen tegenkomen langs de weg van de Noorderlicht tours. Ook een mooie locatie in het zuiden van IJsland is het Jokulsarlon ijsmeer alleen dit is wel ongeveer 5 uur rijden vanaf Reykjavik een goed idee is dan ook om te overnachten in het Icelandair hotel in Klaustur dit ligt op een klein uurtje rijden vanaf het ijsmeer richting Vik.

De beste tijd om het noorderlicht te spotten en te fotograferen is in Maart, in deze maand is het vaak onder nul in IJsland en vooral belangrijk is dat er in deze maand rustig weer is dus weinig wind en vaak heldere lucht.

Heb je een smartphone en wil je op de hoogte blijven over de Aurora activiteit tijdens je reis naar IJsland download dan de Aurora Fcst. app in de app store.

Het weer kan heel snel veranderen in IJsland dus ga vooral s'avonds/s'nachts goed gekleed op pad!!