Oostland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stafafell in Lónsöræfi, een wandelparadijs in Oost-IJsland

Oostland,
IJsland


Het gebied Lónsöræfi in Oost-IJsland is een paradijs voor wandelaars en hikers die de drukte willen ontsnappen (ja zelfs in IJsland bestaat zoiets als drukte). Je vindt er prachtige rhyolietheuvels, mooie valleien en snelle koude rivieren die je soms zonder bruggen moet oversteken.

Er is maar één logische plek van waaruit je dit gebied kunt gaan verkennen: het bescheiden maar charmante hostel van Stafafell. Het ligt aan de ringweg, maar het is letterlijk een lange weg om er te komen. Höfn ligt ongeveer 25 minuten verderop, maar zelfs Höfn ligt op een volledige dag rijden van Reykjavík. Neem dus alle nodige voorraden mee!

De vriendelijke eigenaar, Bergsveinn, en zijn nauwelijks verstaanbare broer runnen het hostel en weten echt alles van de omgeving. Ze rijden ook een 4WD “backpacker bus” naar verschillende plekken in het binnenland, o.a. naar het einde van de ruwe weg bij de Illikambur parkeerplaats (geen voorzieningen). Van daaruit kun je prachtige maar soms moeilijke tochten lopen en overnachten in eenvoudige berghutten. Doorgewinterde hikers kunnen van daaruit een meerdaagse tocht lopen naar Snæfell, diep in het binnenland ten noordoosten van de ijskap Vatnajökull. Een tocht die nog op mijn verlanglijstje staat!

Als je gebruik wilt maken van de bus kun je het beste vooraf Bergsveinn bellen. Omdat hij geen vaste dienstregeling heeft probeert hij dan tijd en datum af te stemmen met andere wandelaars. Eén tip: bel zelf terug als je niets hoort, want zijn broer, die regelmatig de telefoon opneemt, is nogal een warhoofd en wil nog wel eens iets vergeten… (Gelukkig niet wat halen en brengen betreft!)

Een mooie tip voor wie wat minder tijd heeft is een dagwandeling naar de mooie vallei Hvannagil. Er zijn meerdere mogelijkheden, maar één daavan begint direct achter het hostel en volgt een gemarkeerd pad dat gaandeweg steeds interessanter wordt. Uiteindelijk bereik je een prachtig uitzichtpunt aan de rand van een steile helling, waar een opmerkelijke zwarte rotspilaar een mooie “landmark” vormt. Voor de terugweg kun je een ongemarkeerde route volgen over grove puinhellingen naar een klein meertje waar zowaar wat bomen omheen groeien. Vervolgens kom je langs wat zomerhuisjes (toch nog wat beschaving hier!) en kun je door de kleine zijvallei Raftagil weer omhoog klimmen naar de oorspronkelijke route, en zo weer teruglopen naar Stafafell.

Website van het Stafafell Hostel: [url="http://www.eldhorn.is/stafafell" target="_blank"]www.eldhorn.is/stafafell[/url]
Boekje met wandelroutes: Rother Walking Guide Iceland (engels)